tisdag 10 september 2024

Att skörda

I år har vi fokuserat odlingarna till följande: 

Tre sorters potatis, en jordgubbsodling, olika sommarblommor i krukor på uteplatsen, två kryddbaljor samt busktomater på verandan. Vi har även investerat och planterat ett härdigt päronträd och en härdig fläderbuske. 

Jordgubbar och tomater gick ganska dåligt i år. Vi har plockat dem eftersom och ätit direkt. 

Våra två äldsta äppelträd Pirja och Transparante blanche bar mycket frukt i förhållande till sin ringa storlek. Vi har ätit äpplen själva, gett bort äppelpåsar till vänner och kaniner och hästar har fått många goda äppelfester! Äppelträdet Sävstaholm som vi köpte året efter har också burit frukt. Men inte alls lika mycket. 

Våra andra nyare fruktträd: äpplträdet Borgovskoje, plommonträdet och päronträdet har ej kommit igång ännu. Körsbärsträdet gav några enstaka bär. Kanhända fåglarna åt upp en del av dem. 

Kryddorna har vuxit bra. Alla utom Basilikan. Vi har klippt och använt allteftersom under sommaren. 

Årets potatisskörd blev också lyckad! Större än i fjol. Det verkar ha blivit lite röta i framförallt de pallkragarna med Rödgulögan. Jag skyndade mig att klippa av blasten när jag upptäckte det. Vi bestämde att äta denna sort först och äta Asterixen sist, som är mer motståndskraftig mot just röta. 

Igår var det fortfarande en av de varma sommardagarna så jag passade på att få upp den sista potatisen ur jorden och ner i matkällaren. Så skönt att ha fått det gjort! För idag är det regn och kyligare hösttemperaturer igen. 

12 lådor klara. Tre kvar.

Asterix.


Rödgulöga.

Amandine.

Asterix.

Så glad att vi har en egen jordkällare
 längst in i källaren. 
Någon gång, inom en 10-års period, 
är planen att även den ska få sig en uppfräschning. 





Ingen monsterskörd av tomater i år. 
Men dom som blir är väldigt goda!
Idag slängde Tage ner några av dem i sin 
lilla fruktklåda han har med sig till skolan.  



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar