tisdag 25 oktober 2022

I vattenrallarnas spår

Länge har vi planerat att göra en utflykt till Näverede vattenkraftverk tillsammans med Bengt och Lena. 

Bengt som är uppväxt i byn Åbacken som ligger mycket nära Näverede hade en del spännande saker att berätta. Bla var hans familj en av dom som fick ett annat gårdsutseende efter utbyggnaden av vattenkraften. Några av deras åkrar las under vatten och älven kom närmare gården. 

Bengt och Lena hade även med sig en gammal karta över området där de 300 kraftverksbyggarna, deras familjer och andra nykelpersoner levde och bodde under de tre åren mellan 1952 och 1955 som det tog att bygga vattenkraftverket i Näverede. När allt var klart var det självaste Kungen som kom och invigde kraftverket genom att i egen hög person trycka på knappen. 

Det är så fascinerade att det hux flux byggdes upp ett samhälle med villaområden, gator, affär, bensinmack, dagis, folkets hus med bioduk och teaterscen, ungarlsbostäder, sjukstuga och  parkeringsplatser. Ett samhälle med mycket barn och många ljusa minnen, iallafall om man ska tro det man snappar upp på nätet och dokumentären Minnet av Messaure på svtplay. För att tre år senare montera ner precis hela byn. I Näverede finns faktiskt ett par 50-tals villor kvarlämnade från kraftverksbygget där folk bor permanent. 

Frågor dyker upp i mitt huvud som:
Är det personer i dessa villor som trivdes och stannade kvar? Flyttade somliga familjer från kraftverk till kraftverk och fraktade med sig just sin villa? Flyttade kokerskor och dagisfröknar också med? Samma innehåll fast på nya platser i det portabla lilla samhället?

Vi fick iallafall en mycket trivsam söndag i det forna samhälle som kom, blomstrade och försvann. Vi hittade spår efter dessa människor. En gammal bubbla, avloppsrör, elcentral, avloppsbrunn, fågelholk, vattencentral, tydliga linjer i naturen efter vägar och tomter. Vi hittade även något som liknade en gammal bunker. Spekulationerna startade. Var det arresten vi hittat? Eller ett ställe där de förvarade pengar eller en skatt funderade Dagny. Eller ett dynamitförråd? 

Efter äventyret åkte vi och grillade korv, mumsade bullar och drack kaffe och varm choklad i Bengt och Lenas stuga i Åbacken. 











Här stod Folkets hus med 
biograf, teaterscen och dansgolv. 



Vattencentral.







En gammal bubbla! 






















 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar