lördag 21 maj 2022

Rosa och Petunia

Efter kanindagen blev Dagny väldigt sugen på kanin. 

Själv blev jag väldigt förtjust i kaninrasen Hålländsk kanin. Kaninerna på träffen var supertrevliga och alla kaninuppfödare sa samma sak, nämligen att det var en mycket social och trevlig ras. En av de lättaste raserna att få tama. 

Efter att själv ha haft tre olika kaniner under min uppväxt, en jättemysig och tam, en halvtam och en dvärgkanin som var väldigt harig och hade jättestor integritet så känns det som att en stor del av nöjet med kanin är att dom är just tam.

Vår svarta lilla dvärgkanin Fia hade egentligen stora förutsättningar att bli tam. Vi köpte henne som unge och hon levde i vårat kök under sina 8-9 år i livet. Ofta med öppen bur så hon kunde skutta runt och umgås med resten av familjen, som gärna och respektfullt umgicks med henne. Hon kom ibland och nosade lite på oss när vi låg på golvet och tittade på tv, men där gick gränsen. 

Jag har själv varit förtjust i Franska vädurar men så tänker jag att det kanske inte är jätteroligt för barnen att ha en så stor och tung kanin som dom liksom inte kan hantera. 

Dagny är pepp på kanin. Hon vill testa både att åka på utställning och prova lite kaninhoppning. Vi ligger och kollar svenska youtubefilmer om kaniner, skötsel, behov, hoppträning, mm. 

På kanindagen träffade vi två väldigt seriösa och trevliga uppfödare av Hålländsk kanin (som egentligen är en ras från Storbritannien). Vi hade landat i att köpa två honor, en från varje uppfödare om det blev några honor med stamtavla som kunde funka att ställa ut. 

Tyvärr dog en hona vi tingat, så det slutade med att vi nu har bokat 2 honor ur två olika kullar i 2 olika färger hos en uppfödare i Krokom. Tydligen kan två honor leva och trivas finfint tillsammans och förutsättningarna ökar rejält om dom är små när man introducerar dom för varandra och sätter ner dom i sin nya livsmiljö samtidigt så att ingen skapar ett revir där först. 

Två hanar går tydligen inte alls då de slåss, men hona och kastrerad hane brukar tydligen funka bra. Okastrerad också såklart med det resulterar ju i en väldig massa ungar... 😄

Vi väntar nu som sagt med glädje på två ursöta honor med stamtavla ur två olika kullar från en och samma uppfödare. En japantecknad gul-svart och en svart-vit. Dagny har redan döpt dom till Rosa och Petunia (någon från sommarskuggan). 

Snart måste vi gå igång och bygga burar för vid Midsommar får vi hämta hem dom. 🥰



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar