onsdag 26 juli 2023

Bilhaveri på semestern

Vår Mondeo köpte vi billigt för typ 6 år sedan. Ca tio tusen kronor. Nu är den snart 20 år gammal och har gått 36 tusen mil. 

Den har fram till nu varit så problemfri och bra, men nu har sak efter sak börjat att konstra. 

Därför har Anders beställt hem och bytt en hel del saker som varit dåliga och letat efter ett fel som strulat en tid. 

Innan vi påbörjade semesterresan bytte han bla spindelled, hjullager, kränghämmarstag och multirem mm. Han tillverkade även några brickor som skruvades fast där bilen läckte luft på grund av slitage. 

Skruvandet gav resultat och den gick bra innan vi gav oss av på vår resa ner mot Stockholm och Ystad.  

På E4:an norr om Hälsingland tändes laddlampan. Vi stannade bilen raskt på första bästa lilla avstickarväg. Anders hoppade ur bilen men kunde inte genast lokalisera felet. Han hoppade in och då startade inte bilen öht. 

Vi får försöka rullstarta igång bilen sa Anders. Så vi väntade ut bilar som kom susande och när första luckan kom sprang och sköt vi Mondeon för allt vi var värda. Anders styrde och sköt och jag tog i för kung och fosterland bakom. Vi lyckades få den i rörelse, sen lite mer fart. 

Anders hoppade in i farten och lyckades starta bilen. Jag sprang fram och hoppade in när den brummat igång.  Vi stängde av allt som radio, fläkt laddare mm. Allt som kunde dra el. Sen satt vi på aga hela vägen fram till Biltema i Hudiksvall och höll alla tummar för att vi skulle ta oss dit. 

Vi valde en plats med nedförslut om vi skulle behöva rullstarta bilen igen. Därefter gick Anders in och köpte några kompletterande verktyg och mätare på Biltema för att sen gå ut och börja leta efter felet. 
Jag och barnen fick in och köpte oss en varsin mjukglass och satte oss i solen och väntade. 

Efter ett tag kunde Anders konstatera att det var generatorn som var trasig. Biltema sålde inga generatorer till 2006 års Ford Mondeos. Att köpa nya brukar innebära att man beställer på nätet och efter en tid får man det hemskickat. Men det hade ju inte vi tid med. 

Klockan tickade och Anders gav sig  i kast med att skruva ur generatorn och se om den gick att laga. 

De två bilskrotarna vi fått tips om Hudiksvall hade bägge semesterstängt dessa veckor. Anders skruvade för glatta livet fram tills Biltema stängde klockan 20:00 om det visade sig att han behövde köpa något mer inne i butiken. 

Jag och barnen underhöll oss bäst vi kunde. Åt pannkakor på Biltema, hoppade på stenar, kollade på bilar, gick in på Rusta osv. 

Strax efter kl 20 gav Anders upp. Vi ringde ett närliggande hotell som vi kunde köra till med hjälp av det nya bilbatteri som inhandlats på Biltema. 

Tidigt dagen efter började runtringningen till varenda bildelsaffär och skrot vi kunde hitta. Efter några timmar ringde två personer tillbaka. En kille från Lithners bildemontering i Söderhamn och en kille från en skrot i Bollnäs. 

Vi hade det nya batteriet i bilen och det gamla hade vi laddat hela natten på rummet. Vi valde  att testa skroten i Söderhamn då den var närmast. Vi hoppades att batterierna skulle ta bilen till skroten och att det skulle finnas en fungerande generator får vår bil på något av ställena. 

Vi hade tur! Batteriet räckte, på skroten Lithners i Söderhamn låg på en hylla vår generator och de som jobbade där var väldigt trevliga, hjälpsamma och lät Anders skruva under tak i deras verkstad när regnet öste ner utanför. De lånade även ut verktyg och bjöd mig på  kaffe. Vilka hyvens bilburna människor och vilken jättefin klassisk gammal bilskrot där man får plocka grejer själv. Superservice!

Anders fick fast den nygamla generatorn och det visade sig att den fungerande! Vi tackade de hjälpsamma Söderhamnsmännen och sen for vi och åt lunch innan resan fortsatte mot huvudstaden. 

Min make är enastående på att skruva! Och mina barn är luttrade och flexibla när det händer sånt här. ❤❤❤













 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar