onsdag 23 september 2020

Vackra höstdagar i Norderåsen

Hösten har anlänt till Jämtland och Norderåsen med besked. Vackrare höstdagar än så här blir det nog inte. Hundpromenaden idag var sagolik! 

Barnen är på dagis och jag tror att det blir Tages tredje dagisvecka. Barngympan på tisdagar på Nordanborg har kickat igång och igår var jag och barnen där och gympade. 

Dagny har lärt sig cykla med pedaler! Att starta och att cykla uppför är fortfarande under träning men hon kan faktiskt (i lite nedförslut) hålla balansen, trampa och bromsa alldeles själv! Så himla grym! 

Språkmässigt händer det massor med Tage just nu. Han härmar alla ord vi säger och kan sååååå många ord nu! Han har börjat lite smått att lägga ihop två ord för att göra sig förstådd. Exempelvis peka på datorn och säga "film där (dä)" om han vill kika på ex Bollibompadraken, Ax till Max eller sina Godnattsagor. 
Baäja betyder bär mig. Taije är Tage. Dánn är Dagny.  Fafa betyder farfar, farmor, mormor och morfar. Hans lilla uggla heter Bupp som vi märkte är Tages ord för Tupp och alla fåglar. Tage pekar och säger "min" om det han vill ha. Han visar också när han gör sig illa genom att peka och säga "ont".

Dagny har haft (och har) mer specialord för saker. Pilavsten är gravsten, Broder Japott, Mannalåes är Amanda och Dolores. Mannaleaponnys är My little ponny, Mannalialarsson är Maria Larsson och här hemma får vi bara göra saker i en minut numera. 

Dagny är just nu jätteintresserad av vulkanutbrott och i synnerhet Krakatoa, Vesuvius utbrott som begravde Pompeji samt några vulkaner på Island. Hon gillar också planeter, skelett, dinosaurier, regnbågar, enhörningar. Just vulkaner, halloween och pyssel är nog favoriterna.  

Tage är verkligen en mixtergubbe som är en fena på att pilla isär saker. Äggklockan plockades isär i sina beståndsdelar. För några dagar sedan hade han öppnat och tagit isär saltkvarnen så mamma fick ta fram dammsugaren. I sin iver att klura ut hur saker funkar går det sönder en och annan pryl här hemma... 

Tage gillar även att bada i baljan och att ösa med vatten (dissa - diska). Så fort han får chansen så klättrar han in i alla bilar och sätter sig på förarplatsen och lekar att han kör bil. Han gillar att klättra upp och hoppa ner från saker. Tage tycker att traktorer, djur, åkgräsklippare och tåg är spännande. Båda barnen tycker om att vara ute i naturen och de bägge är duktiga på att gå. ❤ 
De bägge tycker också om hundarna och framförallt Dagny visar stor förståelse och intresse för lilla Karos väl och ve. Tage vill mest busa med Karo. 

Barnen leker kurragömma, gräver med sand, grus och vatten. De jagar varandra och leker "Tagen". Dom tycker om Paw patrol och Tage leker mycket med bilar och traktorer. Dom brottas, springer och hoppar. Dagny målar, klipper och limmar. Pysslar i största allmänhet. Bägge gillar böcker och att vi läser för dom. 
Ett axplock. 

På bilfronten har det också hänt saker. I söndags körde Anders ensam ner till någon by utanför Uppsala tur och retur. Han for vid 7 och kom hem vid 23-tiden. Vi (mest Anders) har nämligen efter 15 års letande, hittat och köpt en ny motor (429:a) till Cadillac 58:an! Den ska tydligen vara delvis i bra skick men somligt skall också renoveras. Tänk om vi inom en överskådlig framtid kan ut och glassa i finaste bilen igen! 

Vardagslivet rullar på och jag försöker njuta av den oslagbart vackra naturen omkring mig just nu. 



Kaisa och Oddurs sommarhage har ändrat 
skepnad till en färgsprakande hösthage. 






Vi välkommande hösten med en varsin tårtbit från Tages kondis. 









I ett hus vid skogens slut,
Ligger vårat fina torp...









 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar