onsdag 9 september 2020

Hästarnas vindskydd

Under sommaren har vi gjort några uppdateringar på hästarnas vindskydd. Glipan mellan mark och väggar hade blivit stor och resulterade i att smältvatten rann in och blev stående under vårvintern och frös till is.

Steg ett var att jag samlade större stenar och la mellan marken och väggen. Därefter tog jag mindre stenar och la i håligheterna som blev. Detta för att de kommande massorna av sten och sand inte skulle rinna ut genom dem. 

Därefter fyllde vi på med ett bottenlager av grövre singel för bättre dränering. Sedan skruvade Anders fast två höga tryckimpregnerade reglar på högkant som en tröskel eller ram i och närmast marken längsmed vindskyddets öppna del. 

Nästkommande moment blev att Anders skruvade upp en ny vägg av fler reglar på halva den öppna delen som skydd för västanvinden. 

Lager två i bädden är ett grus som kallas 0-18. En blandning av olika stenstorlekar som vi skottade över de grövre stenarna. 

Slutligen målades den nya väggen och "tröskeln" i falurödfärg två gånger, och som övre lager i vindskyddet är det nu sand. Sanden är trevligare för hästarna att stå och ligga i. 

Så nu är vindskyddets bädd markant högre än den omgivande marken vilket borde ha en positiv effekt på dränering under ex snösmältningsperioden. Hästarna får liksom kliva upp i sitt vindskydd numera. Dessutom är underlaget av sand skönare samt att det finns ett "krypin" för hästarna att söka skydd i för både västanvind, regn, snö och knott. Jag hoppas att flyktvägen ändå är tillräckligt stor med hästars mått mätt. 

Förbättringarna lät inte vänta på sig. Hästarna har börjat att använda sitt nya vindskydd massor, från tidigare nästan inte alls. De föredrog då sitt gamla lilla skruttskydd längst upp i vinterhagen.

En annan väldigt bra sak med vindskyddet är att det är byggt med rejäla stolp som är nedgrävda långt, långt ner i jorden med hjälp av grävmaskin. Efter att ha hört talas om flera vindskydd som vält och farit iväg i starka stormar tänkte jag att om jag någon gång skaffar ett vindskydd ska det stå pall för allehanda blåst. Jag valde även rejäla reglar som väggar istället för plank för längre hållbarhet. 

Så nöjd!















 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar