torsdag 10 september 2020

En uteplats av skiffer

Jag och Anders har ju tack och lov! samma smak i de allra flesta fall. Vi båda vurmar för äldre saker. När vi började prata om vilken typ av uteplats vi ville ha så kände trädäck lite väl modernt.

Tidigare fanns det en uteplats av skiffer (Offerdalsskiffer?) utanför huset men den revs i samband med utbyggnaden. Vi sparade dock de gamla skifferplattorna. Sen hittade vi en begagnadannons där någon i Offerdal hade rivit bort en gammal uteplats i skiffer för att bygga trädäck istället. Vi slog till på dessa plattor och utökade vårt skifferlager. 

Nu i helgen så påbörjade vi arbetet med en ny uteplats i (troligtvis) Offerdalsskiffer. Plattorna är av äldre slag så de är både oregelbundna i sin utformning och även på höjden. Det blir lite extra mixter med att få rätt mängd sand under varje platta så att uteplatsen blir någorlunda plan. Dessutom vill vi ha en knappt märkbar lutning som skapar en avrinning av regn och smältvatten ut från huset. 

Men tanken är inte att den måste vara helt totalt perfekt. Då underarbetet inte är gjort EXAKT efter konstens alla regler finns det en risk att det kommer att röra sig och sätta sig en smula. Därför tänker vi att det är lämpligare att så gräs mellan plattorna istället för att gjuta igen dom som jag sett att många verkar göra nu för tiden.  Dessutom är det finare med gräs eller mossa mellan plattorna... :-) 

Vi funderar på att så något som inte växer sig så högt och innan ogräset får fäste. Exempelvis Trampnarv eller Foggräs.  

Helgens uteplatsprojekt med att först fylla på med några kubik 0-18 grus, för att sedan platta till och avsluta med ett lager sand innan plattsättningen var ett göromål som passade hela familjen. Barnen var så flitiga och hjälpsamma! 



























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar