torsdag 11 februari 2010

Beteendestudie Papegoja

Som en del av Etologikursen, har några av oss i klassen tillbringar eftermiddagen i djurhuset, medan några andra har varit i fjöset.

Uppgiften har varit att i par om två och två göra en beteendestudie på ett djurslag. Jag och Markus fick spana på herr och fru Blåpannad amazonpapegoja. Vi skulle lägga vikt på rangordning i gruppen.

Först tittade vi på dem under en viss tid och skrev upp allt de gjorde. Därefter skulle vi ge dem ett stimuli för att se om det skedde någon förändring i deras beteende. Även under stimuliperioden skulle vi anteckna allt vi såg och hörde.
Här är Herr papegoja som gnager lite på sin kalkbit.

Fru papegoja var mer färggrann (och högljudd) än sin make... ;-)

De verkade ha mycket glädje av den demolerade hundleksaken (garnflätan) som syns i bakgrunden.

Dessa nötter var det vi använde som stimuli, för att framkalla en förändring i beteendet, och nog vart det fart på dem alltid!

Här sitter Fru P igen och har den nyss skalade nöten i foten och äter förnöjsamt.

Här sitter två andra klasskamrater och gör sin beteendestudie på ett gäng degusar. Deras stimuli var att de tidigare på dagen hade tagit bort det lilla (mycket populära) springhjulet, för att sedan kunna se vad som hände när detta återigen placerades i buren under stimulifasen.

Detta är herr och fru papegojas närmsta grannar.

Dessa "plommonhuvudfåglar?" gjorde två andra klasskamrater en liten studie på. De satt ganska stilla mest hela tiden tyckte jag mig höra.

Även dessa Taggsvansvaraner ingick i en beteendestudie. Deras stimuli blev några larver.

Nu har vi ju merarbetet framför oss. En studie i vetenskaplig tappning skall skrivas, data skall analyseras och diagram skall formas...

7 kommentarer:

  1. Hey ;) fina pics.
    tänkte bara säga att den där "kalkbiten" som amazonerna biter på är den enda skelettbiten som finns i en bläckfisk:D Det brukar iaf vara de dom får i buren. hihi:D

    SvaraRadera
  2. Intressant! Jag hade aldrig hört talas om "degus", så jag googlade på det. Det verkar vara ett roligt husdjur. Men jag tror jag blev mättad på smådjur efter marsvinstiden. Jag tror Lennart kunde tänka sig nån sorts goja däremot.

    SvaraRadera
  3. Sanna: Wow! Det hade jag ingen aning om! Så att den där biten har varit stommen i en bläckfisk minsann...

    Karin på FOX: Ja just det! Ni hade väl en hel hög marsvin ett tag! Hade inte Lisa massa ormar också? Jag kommer ihåg eran hamster! När ni var i Brasilien en längre tid och jag var hemma med Muffa och hamstern. Den visade sig ALDRIG! så jag började anta att den var död. Och sen helt plötligt hoppar jag högt när jag satt i köket och den lilla hamstern hade bestämt sig för att krypa fram, och det med en högljud stämma!

    SvaraRadera
  4. Så kul med alla bilder från era studier tyckr jag! Det verkar vara en jätterolig kurs det där!

    SvaraRadera
  5. mossfolk: Kursen ÄÄÄR verkligen super! Snart kommer vi komma in på stereotypier hos djur. Det tycker jag är intressant! Har just lämna in ett arbete om stereotypier hos svin.

    SvaraRadera
  6. Ååå mitt favoritämne!! Va kul att läsa om! Här finns det massor av djur att studera. Vi har t.ex. en liten ödla som bor bakom tavlan i vardagsrummet ;) Pussar!!!

    SvaraRadera
  7. Lisa: Ja det är super kul! Du har ju delat med dig av mssa spännande information till mig! Kommer särskilt ihåg det du berättade om inspalde lejonljud på kålmårdens savann!!! Kul med en ödla bakom tavlan! :-)

    SvaraRadera