lördag 13 februari 2010

Akademisk ridkonst

Idag åkte jag och min ridlärare och vän till Strömsund för att få inblick i akademisk ridkonst. I början på dagen var det teoretisk genomgång om denna ridform.

Tjejen som ledde denna dag var otroligt entusiastisk och pedagogisk. Skit kul och inspirerande rent ut sagt!
Efter teorin gick vi ut i stallet och såg på när hon sadlade en av hästarna som senare skulle ingå som visningshäst med den speciella ändamålsenliga sadeln och det speciella tränset.

I ridhuset med utrustingen på i väntan på ryttaren.

Därefter fick vi skåda detta första ekipage som redan anammat denna ridform en tid i en öppna.

Sedan fick se detta fina fuxekipage som aldrig hade testat på akademisk ridkonst förrut.


Sist ut var en pigg liten Nordis som nyligen var inköpt och dessförinnan gått på travet, men som nu skall skolas om till barockhäst! :-)

Min vän Karin http://krumelurerochstreck.blogspot.com var för några månader sedan iväg en helg och testade på denna ridning på en anläggning som endast sysslade med akademsik ridning. Hon verkade ha haft en upplevelse utöver det vanliga och ridit skolor som hon inte hade drömt om att göra tidigare!

5 kommentarer:

 1. Det är såå häftigt! Jag har två kallblodstravare och rider "inspirerat av akademiskt" fast jag har inte tränare tillgängligt så ofta. Så det blir inte renodlat akademiskt, även om jag skulle vilja. Men det känns helt rätt, det "lilla" jag lärt mig :o)

  SvaraRadera
 2. Koola Viola: Ja, jag vart faktiskt riktigt sugen! Jag var ju dit med min ridlärare, och vi pratade om att köpa lite böcker och prova på lite Inspirerat till våren när volten tinat också! :-)

  Använder du dig ev den tyiska sadeln och tränset med kapson och stången med skänklarna?

  Det jag har funderat på är ju att man knölat på med den klassiska skolridningen så länge, och det sitter ju liksom i ryggmärgen. Jag tror att det blir svårt att tänka om och exempelvis INTE använda skänklarna utan bara dutta i stigbyglarna? Att rida på slakare tyglar blir nog inga problem för mig eftersom jag har haft den ovanan i sååååå många år... :-)

  Ballt var det iallafall!

  SvaraRadera
 3. Spännande! Ska det bli någon fortsättning? Hur är inställningen där uppe för akademisk ridkonst?

  SvaraRadera
 4. Glömde säga att det inte var på min blogg jag berättade om barockridningen. Det var ju i höstas, före min bloggdebut. På min hemsida http://www.skissblocket.se/,på "hunderi", kan man se på några bilder från Ängstugan. Det var som en dröm att rida den välutbildade hästen. Jag har faktiskt haft glädje av det hemma på skolhästarna också.

  SvaraRadera
 5. Karin på FOX: Jag fick känslan av att vi som var där blev entusiastiska! Vet inte om någon kommer ta upp det. Det var ju en tjej som redan hade annammat denna ridkonst. Det kanske finns något forum med träningar och så i Jämtland. Dina bilder på hemsidan var såååå snygga!

  SvaraRadera