torsdag 17 december 2009

Yesterday it was a Goat... Kotlettscary, fast lite läskigare...

Bilder: Elisabeth Notini
Sista dissekeringstillfället i kursen Anatomi och fysiologi 2, ägnades åt en helkropp. I tre grupper dissekerade vi två getter och en gris.

Vi skulle lägga focus på mag-tarmkanalen. Getter, liksom får och nötter är ju idisslare. Därför var det mycket intressant att se och öppna alla magarna. Man kunde tydligt se varför de olika magarna har sina olika namn. Bladmagen hade som långa blad som låg parralellt innuti där födan passerar och där vatten återreabsorberas. Nätmagens insida var täckt av ett stort vackert nätmönster.

3 kommentarer:

 1. Jätteintressant! Kan du inte fylla på med bildtexter, så vi får veta vad som är vad. Njurarna kände jag i alla fall igen. Vacker form! Vad gjorde ni med allt sen? Blev det någons mat?

  SvaraRadera
 2. Det där med varför de olika magarna heter som de gör var verkligen roligt att få veta!
  Vilken snygg getabock - hornen var verkligen pampiga.

  SvaraRadera
 3. Karin på FOX: Alla rester åkte ned i en kompost. Någon var intresserad av någon bit, men eftersom djuren legat ett tag utan att vara urtagna så rekomenderades inte detta.

  Christina: Det tyckte jag också (magarna)! Getabockar är verkligen stiliga djur! Just getter är det många som sagt att de inte smakar så gott om köttet. Däremot rökt killing var det någon som sa skulle vara gott. :-)

  SvaraRadera