måndag 9 februari 2009

Blöta till middag

Blöta!
Jag kom hem från ridturen för en stund sedan. Det har kommit så mycket snö att fötterna släpade i snön på varje sida av den upptrampade stigen trots att hästarna vi red är stora Tinkerhästar! M. har ridit upp en vinterväg som alltid rids på vintern eftersom det inte går att hålla flera vägar öppna.
På vägen hem träffade jag en jätte trevlig granne som också är bilintresserad och jag fick gå in i deras garage och kika på MASSA Fränbilar. Det var både jenkare och europeiska bilar och en lastbil. Alla var veteranare!

När jag kom hem poppade Matchbox, (ett av banden som spelade i Lycksele på Red Hot Festival by the way),ur stereon och Persa hade middagen klar. Blöta stod på menyn... Jag hade tidigare aldrig ätit det men Persa älskar sitt gamla Blöta. Själv hade jag aldrig hört talas om det innan jag träffade Persa. Det var faktiskt mycket godare än jag föreställt mig! Två andra rätter som Persa har introducerat för mig är Pitepalt. Anders mamma från Älvsbyn gör den godaste! Och den andra rätten är klimp. Klimp smakar vedervärdigt!

Ingredienser till Blöta: Vatten, bulljongtärningar, hårt tunnbröd och smör.
Tillagas så här:
*Koka upp vatten och bulljong. (En tärning per 0.5 liter)
* Lägg i ett hårt tunnbröd i den varma bulljongen. Tiden är svår att säga. Brödet skall blötas upp så att det inte är hårt, men ej heller så länge att det faller isär. Det skall vara lagom sladdrigt.
* Lägg en klick smör i en tallrik och lägg sedan det uppblötta brödet i smöret.
* Klart att inmundiga!


4 kommentarer:

 1. Hm, blöta har jag aldrig ätit. Men det måste vara salt och gott=) Råkar inte vara så att grannen med fränbilarna är en lite yngre kille som heter Daniel? Min kompis Therese skaffade ett hus i Norderåsen med sin kille Daniel förut men de flyttade isär. Men han bor kvar där och han är bilintresserad och har en massa veteranare. Kramar!

  SvaraRadera
 2. Mmmmmmm, blöta....

  Du Emma, Föreningen Nordanborg hade kallat till möte den 22/2. Vad är skillnaden mellan Föreningen Nordanborg och Norderåsens Hembygdsförening? Eller är de en och samma?

  SvaraRadera
 3. Va häftigt att du börjar bli riktig norrlänning Emma! :) Äter blöta och palt! Inte illa. Jag måste få bjuda på lite "släppträskbröd" nästa gång ni ska äta blöta, det är lite tjockare och segare än vanligt tunnbröd. Det håller ihop på ett annat sätt, vilket jag tycker är godare.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Christine; Personen heter inte Daniel och är av modellen äldre. Dvs absolut inte lastgammal men ändock något äldre. Däremot har jag och persa gått förbi en tomt med gambilar under någon hundpromenix. Kanske e där Daniel bor?

  David; Jag och Persa har diskuterat och kom fram till att vi faktiskt inte vet om d e skillander eller om d e samma sak...

  Jeanette; Vi vill JÄTTE GÄRNA äta släppträskbröd! Det lät jätte gott!

  SvaraRadera