lördag 20 mars 2010

Hundutställning

Idag har Norma deltagit i sin första hundutställning. På frösön annordnade Jämtland-Härjedalens kennelklubb en mindre (145 anmälda hundar) inofficiell utställning för alla raser.

Förutom att Norma hade en ganska dålig handler (my self), så gick det bra! Hon blev Bir och 4 bäst i gruppen. :-)

Domaren sa många fina saker som t.ex "mkt god typ", "mkt bra pälskvalité och färg", "bra hals och överlinje", men den sak av domarutlåtandet som gjorde mig överlägset mest glad var, "Trevligt temperament". :-)


Run Emma, RUN!
Detta är hunden Mio. Hans matte och jag växte upp två hus ifrån varandra i Kungsängen, och hon bor numera också här uppe i Jämtland. Mio var jätte duktig och placerade sig som bästa Flat hane! :-)
Norma är så stolt över sina utmärkelser så hon ville ha rosetterna i sin bädd... ;-)

4 kommentarer:

 1. Hur funkar det med gruppindelning, hur grupperar de in olika raser i samma grupp, storlek eller typ (fågel eller fisk)? Hur många hundar var det med i Normas grupp?

  SvaraRadera
 2. David: Ta inte mina ord för sanning, men jag tror att det UNGEFÄR går till så här.

  Först delas hundarna inom samma ras in i klasser bl.a valpklass, unghundsklass, öppen klass (Normas), veteranklass och champinonklass. Sedan tävlar hundar inom samma ras i sin klass och den bästa hanen och tiken utses.

  Sedan får hanen och tiken tävla mot varandra. Den som döms vara vinnaren går då vidare till grupp final och tävlar då mot de hundar som bedömts som vinnare av varje ras i den grupp de gemesamt ingår (se länk), eller kopiera.

  http://kennet.skk.se/skk/iframe.aspx?url=http://kennet.skk.se/rasinfo/rasergrupp.aspx

  Schnauzrar ingår i grupp 2 SCHNAUZER OCH PINSCER, MOLOSSER OCH BERGSHUNDAR SAMT SENNENHUNDAR.

  Så när Norma gick i gruppen så tävlade hon mot raserna som du se tillhör grupp 2. Det var ju absolut inte så många, så jag vet inte hur den urgallringen går till, eller om det inte var fler på utställningen helt enkelt.

  I allafall så åkte några ut ur ringen och när vi var ca 5? kvar så lämnade domaren ut rosetter till oss om vart vi hade palcerat oss. Den hund som fick första pris i gruppfinalen antar jag gick vidare till att tävla mot gruppvinnarna från de andra 9 grupperna.

  Den hund som vinner hela skiten blir då "Best in show". Om man tar hem ev.4? BIR (Bäst i rasen) titlar på officiella och inernationella utställningar får hunden sedan titeln "Svensk utställnings Champion".

  Eftersom denna utställning var inofficiell så kommer inte några resultat att exempelvis registreras på Svenska kennelklubbens hemsida under hundarnas egna sida, som de annars hade gjort, eller räknas som en erövrad "Bäst i rasen - grej". Jag tror att dessa inof.utställningar skall vara som en träning, upplevelse, som en rolig grej, men det var ju ändå som en riktig utställning med domare etc.

  På Silvers sida på Svenska kennelklubben går det exempelvis att bl.a läsa om hennes utställningsresultat, höftröntgenresultat, mentaltestresultat, vilka valpar hon fått med vilken hane osv. Om man sedan är ännu mer nyfiken kan man ju läsa sig vidare om fakta kring Silvers valpar och numera även barnbarn eftersom hon blivit mormor.

  Jag antar att detta är ett sätt för uppfödarna av rasen att hitta hälsosamma och vettiga hundar till framtida avelsarbete och kunna utvärdera sin egen avel och valpkullar osv.

  Många av dina frågor om de olika grupperna och om vilka raser som ingår i respektive grupp kan du läsa om i länken jag skrev.

  Utöver utställningsmeriter kan man även få andra titlar om man ex klarar jaktprov, vinner bruksgrenar, lydnadsgrenar mm.

  Som sagt har jag inte stenkoll, men något åt det hållet...

  :-) /Emma

  SvaraRadera
 3. Hehehe, ingen dålig utläggning ;-) Ja då vet man lite mer...

  SvaraRadera