onsdag 25 november 2009

Höjer först ett varnande finger till alla känsliga. (Att disikera en höna)

Igår började en ny kurs. Anatomi och fysiologi. Idag var det en höna vi skulle disikera. Framöver blir det även getter, gris och kalvar.

Till en början kändes det lite sådär, innan vi öppnat upp hönan liksom. Efter det var det bara för spännande för att orka bry sig och lukten osv. Många organ har ju hönan lika som oss fast i miniformat. Ett mini hjärta, en mini luftstrupe osv. När vi skar upp hjärtat kunde vi tydligt se kammrarna och förmaken.
Hönans äggapparat är ju också fullkomligt fasinerande!
På denna bild syns äggulor (och andra organ). Om man förstorar bilden kan man se alla pytte små äggguleanlag också. När en äggula är klar och vuxit till rätt storlek skickas den vidare där dem omslutes av en hinna och fylls med äggvita. När den processen är klar byggs äggskalet på. Denna process tar ca 25 timmar och vissa hönor lägger två ägg / dygn. Man förstår ju att det bör gå åt MASSOR med energi till processen!

2 kommentarer:

 1. Det här var bland det mest intressanta jag har sett på länge!!!
  Sen blir jag galen på er bloggare som inte har kommentatorsrutan i ett pop-up-fönster så att man kan kolla bilden medan man kommenterar!

  Otroligt intressant att se gulorna och anlagen som står i kö. Wow!

  Jag har sagt det förut - men din utbildning är bara så himla intressant! jag skulle ha älskat den om jag var i din ålder!

  SvaraRadera
 2. Jag hde tidigare ingen aning om hur äggapparetn fungerade. Jag har tänkt och funderat kring det, men som sagt.
  Att äggulorna blev klara undan för undan inne i buken och att alla små anlag låg där tillsammans var bara för coolt!
  Att skalet tillverkades sist var ju liksom ganska logiskt, men ÄNDÅ!!!
  Du hade säkert gillat utbildningen skarpt Christina! :-)

  SvaraRadera