onsdag 4 november 2009

24 h beteendestudie på kor.

Jag och tre klasskompisar har spenderat 24 timmar i Oviken på en mjölkgård. Vi har gjort en beteendestudie på dels vad hela besättningen gör var tionde minut, och dels har vi följt 4 specifika kor under hela dygnet. Vi valde ut två lågrangiga första kalvare, och två högrangiga kor som hade haft många kalvar. Bonden hjälpte oss att plocka ut några bra exemplar för ändamålet.

Vi märkte dessa med märkfärg för att lättare se dem ovanifrån och kunna hålla koll på dem hela tiden. Så fort de gjorde något skrev vi upp aktivitet och klockslag.

Nu skall vi sammanställa all data och dra någon form av slutsats.

För att underlätta för studien av vad alla kor gjorde var tionde minut så delade vi in lagården i zoner. På bilden märker Sanna upp Foderbordszonen.

När vi gick runt för att spraymärka våra 4 kor så passade J på att hälsa på tjuren... Han var... STOOOOR!

Diverse förnödenheter för ett dygn i en lagård... :-)

Här sitter Sanna och J och studerar + antecknar vad de ser. Så flitiga så!

Nya tjejen i klassen, Minna, var såklart också på plats! Hon kan lätt misstas för en Gremling, men det är hon inte! ;-)

4 kommentarer:

 1. Såg att den allra viktigaste förnödenheten fanns med..snus..utan den skulle jag fått avbryta en sådan expedition efter 20 minuter:)

  SvaraRadera
 2. Nina: Blir full i skratt! Hade nämligen laddat med 3 doser (utifallatt liksom!) Började med 2, men blev nervös för TÄNK OM DE TAR SLUT!!!, så jag stannade på macken i Myrviken (sista macken innan gården trodde jag), och inhandlade en tredje dosa för att vara på den super säkra sidan!

  SvaraRadera
 3. Intressant!! Gick det bra att hålla sig vaken?

  SvaraRadera
 4. Karin: Jo det gick okey, vi körde i lite omgångar, men fy va seg jag var när jag blev väckt kl 03:00 och bafann mig mitt i djupsömnen, och hade knoppat in tre timmar innan.
  Hoppade upp med tre ton grus i ögonen, satte på kaffepannan och satte mig och tittade ut i lagården där det inte var allt för mycket aktivitet kl 03:00. Hade behövt tandpetare, till ögonen alltså)...

  SvaraRadera