fredag 19 november 2010

Tunnbrödbakning - klassfestcombo

Istället för traditionell klassfest träffades vi och körde klassfest i Antons bakstuga igårkväll.

Funderade igår på hur många bröd som bakats i denna stuga under årens lopp, vilka kvinnorna i klutar och mjöliga förkläden var, och vad de talade om under bakningen...

På vänster sida ligger en liten björkkvast som på jämtska kallas Lima . Under några få dagar på sommaren lossnar barken mycket lätt på björkkvistarna och förr brukade männiksor skala av barken för att få en finare och renare kvast. Dessa kallas för vitliman.

Vi bakade mjukt jämtländskt tunnbröd.

och mycket glögg gick åt, en riktig glöggprovsmakning då vi alla hade med oss lite olika sorter.

några av alla de ämnen som bakades igår.

Eva kavlar brödet med en randig kavel för att få en större och tunnare kaka. På bilden skymtar också en brödnagg, dvs en taggig kavel som används i slutet av utkavlingen.

För att få upp brödet på fjälen så används en spjälk.



Här syns Liman lite bättre.

Av den överblivna pizzadegen (som vi gjorde några hejdlöst goda vedugnsbakade pizzor av, blev det några pitabröd.

Här skjutsar jag in ett tunnbröd med hjälp av fjälen.



En angenäm och traditionsbunden afton.

5 kommentarer:

  1. Åh vad mysigt det såg ut.....:)

    SvaraRadera
  2. Grett Emma, du börj på bli e rektu jamtlandsståcsh!!! Kraaameeen...

    SvaraRadera
  3. Johanna: Det var ett mycket trevligt sätt att spendera en kväll på. Jag ser ufinitivt kunna tänka mig att baka igen.

    Karin: Artut!!! Tänk på att jag e en töckran stå-åcsh! :-D

    SvaraRadera
  4. Det ser precis ut som bakdagen vi har hos vänner i Järnboås varje år. Det är verkligen otroligt kul och trevligt :-) Du verkar trivas precis lika bra på landet som jag :-D
    Förra året gjorde jag knäckebröd, och det blev verkligen supergott...

    SvaraRadera
  5. Christina: "Landet" har helt klart sina fördelar, och har möjlggjort många upplevelser för mig de senaste 5 åren, som jag med stor sannorlikhet inte hade fått uppleva om jag bodde kvar i Stockholm.
    Brödbakning var roligt, kanske är något att fortsätta mede. Jag och Anders har nämligen en fult fungerande vedeldad bakugn i källaren! :-D
    Knäckebröd lät spännande by the way!

    SvaraRadera