tisdag 4 augusti 2009

Jämtlands läns museum och Jamtli.

Idag har vi kastat in penslarna och tillgodosett våra kulturella sidor... Vi har spenderat dagen på Jämtlands läns museum och Jamtli (typ Östersunds skansen).
Anders spanar in en SMV (likadan som våran), fast detta ägg var i något bättre skick... Pappa är glad efter att ha kikat på en REX moped (som han hade som ynglig i Öööööörkelljunga!

Fikapause!

Mamma ser drömsk ut i blicken efter att ha skådat på PV:n. Hon minna säkert massa danser runt Hallstavik...

Detta Per-Albin torp var ett likadant som jag och Anders bjöd på i Smedsåsen utanför Nälden. Tänk va bra att ödet ville annorlunda så vi hamnade i Norderåsen istället!Mot utgången.

5 kommentarer:

 1. Älskar Jamtli!! Ett sådant fint museéum vi har. Hoppas ni hade en fin dag...

  SvaraRadera
 2. Va mysigt ni verkar ha haft det på Jamtli, vi ska dit nästa vecka när vi kommer hem från Hede..(ska ligga i en buvall nedanför Sôna)
  Så ni var med och bjöd på ett Per-Albin torp..det är mitt drömboende.. kunde jag skulle jag flytta till ett sådant imorgon..kanske en dag min dröm blir sann??
  Vi måste ses snart, ni måste ju hit och kika på hur bygget här ute på gården har gått.. Många kramar Svärsyrran Nina

  SvaraRadera
 3. Karin: Vi hade en fin dag! Silver blev helt exalterad när hon fick syn på dina Gettran! Jamtli är så mysigt! Såg några nya byggen också, dels en kyrka och dels ett soldattorp!

  Nina: Det var en trevlig dag. Vädret hade vi också tur med! Inne på länsmuset fanns ett rum med hörlurar. Man kunde titta i en mapp och välja olika inspelningar. Det var mycket Jamtska från olika delar av Jämtland. Först lyssnade jag på en gobbe som pratade Lit/häggenås mål. Jag fattade relativt bra. Sen såg jag en inspelad snutt från Hede. Jag och Anders satte på oss hörlurarna och plötsligt börjar en gammal gubbe prata. Han hade samma melodi som du har när du pratar, skillnaden var att jag förstod mindre! Vilken skillnad det var på Hede-Jämtska och Häggenås-Jämtska!!!
  Vad är en BURVALL!!! :-)
  Sona lär ju va fjället!?
  Per-Albin torp är så mysiga och hemtrevliga! Kanske dyker upp något som det såsmåningom står Persson på dörren!
  Vi är nyfikna på bygget! Har hört en del så vi kanske trillar över framöver! Det vore mysigt att ses!
  Hälsa alla! Kraaaam Emma

  SvaraRadera
 4. Är inne på nätet en sväng innan vi reser..
  Buvall är ju alltså fäbovall, och Sôna de är Sonfjället det!
  Ja, det är stor skillnad på jamtska och härjedalska..själv föredrar jag då det sistnämnda (undrar varför)Men jag måste erkänna att det är minsann inte alltid jag fattar när mina pappa pratar (pinsamt) får skylla på att jag bott i Jämtland i tjugo år :o
  Hälsa alla de dina du också.. kram från mig..

  SvaraRadera
 5. Min pappa har en sån där PV fast vinröd, vi åkte iden när vi gifte oss. Men inte går den fort... ;)

  SvaraRadera