torsdag 27 april 2017

Stress och berikning hos hund

I veckan var jag och två vänner iväg på K9 abilitys föreläsning om stress och berikning hos hund med Sophie Schelin. Den var verkligen bra och inspirerande! 

Två hundföretag var på plats och sålde hundprylar. Jag investerade en riktigt bra och närproducerad kampleksak med fårskinn från Syredog.


Sophie pratade om så mycket intressant, bla olika stressbeteenden och stereotypier hos hund. Exempelvis slicka sina tassar, jaga solkatter, jaga sin egen svans osv. Hon gav exempel på utåtagerande hundar till följd av stress samt hundar som blir introverta. Hon talade om vikten av att tillgodose hundens behov och deras främsta behov som är mat. 


Hon talade om jaktkoden hos hundar och om olika hundars behov att få utlopp för olika delar i jaktkoden. Exempelvis, söka, spåra, smyga, anfalla, döda, sortera, riva-slita, gnaga, försvara, gömma, släpa med mm.

Hon berättade om flera olika sätt att berika hundars liv med hjälp av mat och jaktkodens olika delar. Istället för att bara stoppa ner en matskål med torrfoder kan man göra ett matspår, godisregn på gräsmattan, gräva ner maten, gömma. Man kan göra spagettiträd, preparera hundgården med mat på olika höjder och i gömmor. Man kan stoppa ner olika frukter och grönsaker i maten så hunden får fundera och sortera. Matens främsta syfte behöver inte alltid vara att hamna i magen. Hon berättade om barf och att råa ben kan stimulera flera delar av jaktkoden. För vissa hundar grävandet och att gömma. 


Hon tipsade om olika miljöberikning i hundgårdar. Att ställa dit en stubbe med borrade hår där man sedan kan placera mat. Man kan bygga en grävlåda, hyllor och klättermöjligheter och diverse saker för att variera utfodringen.  Ben, petflaskor, kottar allt möjligt går att preparera, dock aldrig för små saker till för glupska hundar.

Ett litet axplock från en givande föreläsning på några timmar. ☺ Inga kommentarer:

Skicka en kommentar