söndag 23 oktober 2016

Bygga ut huset

Projektet Bygga ut huset pågår. Världens bästa hantverkare var hos oss i förra veckan och kommer åter måndag (imorgon bitti). 

När vi flyttade hit för 8 år sedan sa folk i byn att antingen lejer vi dessa hantverkare och väntar gärna i år på att få just dem till att ta sig an renoveringarna, annars får det vara. 
Då tyckte vi att det lät lite överdrivet. Nu har vi blivit precis likadana. 

Vårat hus byggdes år 1937 av Olle och Ester Sundberg. Huset byggdes som ett Per-Albintorp. Men husets stomme är gjort av ett mycket äldre timmerhus som Olle hämtade från Huse i Häggenås. Vi har också sett när vi rivit i huset att mycket av materialet är återanvänt virke. Genom att Olle och Ester gjorde en del egna val / lösningar på sitt Per-Albintorp så blev det några kvm större än vad de brukar vara. Vårt hus har också ett brutet tak, vilket Per-Albintorpen inte har vanligtvis. 

Jag gillar gamla saker och jag gillar verkligen att vårat hus bär på en historia. Jag gillar idén på att vi återbrukar saker och även huset, och det gladde mig att Olle och Esther gjorde detsamma redan för 80 år sedan. Det är roligt att flera av våra grannar minns dem och kände dem. Våra hantverkare minns exempelvis Olle och Ester. 

Vi vet att Olle och Esters två söner växte upp i huset. Vi vet också att de vi köpte huset av hade tre barn som växte upp i huset. Det betyder att Dagny blir det 6:e barnet som växer upp i huset i dess nuvarande och kommande utförande. Hur gammal timmerstommen är och hur många barn som föddes i det gamla timmerhuset vet vi dock inte. 

Vårt hus har en så skön atmosfär och vi trivs verkligen. Vi (och våra hantverkare) fortsätter att utveckla fastigheten och jobbar framåt mot vårt drömboende. 
Den gamla timmerstommen kom i dager när panelen och isoleringen togs bort. 

2 kommentarer:

  1. Så fint och vilken intressant historia huset har!
    Hälsningar Marie (Anders kusin)

    SvaraRadera
  2. Hej Marie. Jag håller med dig. Jag tycker det är intressant att få reda på saker om gårdens historia. ☺️

    SvaraRadera