fredag 22 maj 2015

Stenåldersboplatser vid Hårkan

Häggenås Hembygdsförening inbjöd till en spännande dag med arkeologen Kaje Olofsson som visade och berättade om Stenåldersboplatser vid fjällälven Hårkans strand. 


Vi for ner till stranden och precis här där bilden är tagen har en av många Stenåldersboplatser legat i detta område. Kaje berättade och visade att det är eldade stenar som spruckit som indikerar detta. Han klev ut i vattnet och plockade upp flera. Han berättade även att dessa stenar bör finnas inne i jorden också, och att man då kan vara säker på att dessa stenar är från stenåldern här i Jämtland. 

Kaje sade så mycket intressant om denna period och om Jämtland under den här tiden. Att människor troligtvis levde ganska gott som proffsjägare, fiskare och samlare. Tog maten slut på ett ställe så flyttade de till nästa. Mycket aktivitet har det varit vid Hårkan. 

Kaje hade med sig prototyper på redskap som hittats just kring dessa boplatser. Han visade även bilder på yxor som också hittats just här. 

Då regnet tilltog var det skönt att komma in på hembygdsgården Tistegården, där det bjöds på kaffe, korv och bullar samtidigt som Kaje svarade på våra frågor om Jämtlands historia. 

Det blev en mycket intressant och givande dag som ordnades av helt ideella krafter i 
Häggenås Hembygsförening! : )   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar