När det kommer till mat lever jag efter devisen titta, lukta, undersök istället för att lyda under datummärkningen.
Jag vill äta god mat som inte kostar skjortan. Det behöver absolut inte vara lyxigt men bra.
Jag vet att man kan laga fantastiska maträtter med billiga råvaror. Det gjorde liksom var och varannan tant när jag var barn!
Min farmor och mormor lagade och bakade otroligt god och varierad kost, men jag kan inte minnas att de någonsin bjöd på varken fläskfilé, kycklingfilé eller oxfilé. 🤔
De bjöd istället på mat som kalops, roulader, smörgåstårta, plommonspäckad fläskkarré, stuvad spenat och egenpanerad fisk, hemmagjorda kåldolmar, biffar, abborsoppa, köttgrytor, långkoksstekar med brunsås, kokt potatis, gelé och pressgurka. Samt sötsaker som mjukkakor, småkakor, vetebröd, kompotter och allt allt möjligt.
Hemma hos oss har matkostnaderna ökat med flera tusen de sista åren, trots att vi gjort förändringar för att hålla dem nere. Att maten ökar i pris känns på många sätt ganska rimligt? Maten var för billig tidigare.
Jag försöker välja billigare råvaror exempelvis mer griskött och mindre nötkött pga prisskillnaden, frukt och grönt i säsong samt billigare märken än vad jag gjorde tidigare och jag väljer oftare att köpa svinnmat på rea om möjligheten finns.
Och att köpa svinnmat verkar det vara fler som gör nu för tiden än för ett par år sedan. Inget ont som inte har något gott med sig...
I många år handlade jag tex alltid Gevalia kokkaffe. Nu väljer jag istället det kokkaffet som är på bäst pris. Och är det kampanj på en produkt som jag vet kommer att gå åt hos oss, så köper jag mer och har hemma på lager. Vad jag däremot fortfarande strävar efter och prioriterar är att handla svenskt. I synnerhet kött och mejeriprodukter. Men ibland blir det även skandinaviska produkter om priset är avsevärt mycket bättre på exempelvis smör och ost, som ju ökat massor i pris de sista åren.
Jag har väldigt svårt att slänga mat. Jag försöker att inte ha för mycket i kylen som kan bli dåligt utan förvarar det mesta i frysen och plockar fram successivt det vi ska äta.
Jag tycker öht inte om mat-svinn, varken hemma hos oss, i skolkök, restauranger eller i butiker. Vilken enormt slöseri på jordens resurser, slaktade djur och jordbrukarnas arbete att bara slänga bort! Parallellt med att människor svälter och jordklotet behöver tas om hand bättre.
Senast jag besökte en mataffär fanns det mycket bra i svinnhyllan. Jag passade på att fynda och slängde in i frysen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar