söndag 15 september 2024

Alldeles mör

I två dagar har jag fejjat i stallet. Vädret var perfekt för att vara ute hela helgen och gno med stalldörrana på vid gavel. 

Tage har hjälpt till med sopning och dammsugning. 

Boxar och kaninernas djupströbädd är utmockade och en del av den kärrade jag upp till pallkragarna. Stallet, fönster och inredning är dammsugade och somliga partier såpaskurade.

Jag har gnott så händerna är aldeless nariga. 

Vojlockar och grimmor är slängda i tvätten och rena är framtagna. Dynor och höpåsar är dampiskade. Röran i sadelkammaren är upplockad och rummet är städat. Väggklockan är våttorkad, nytt batteri insatt och den rätta tiden är inställd. 
Nästan. 
Jag ställde in vintertiden på en gång. Det är iallafall snart dags för den. 

Kaninerna box får stå och torka upp nu sen ska det nyskurade kaninhuset ställas tillbaka, den större begagnade höhäcken ska skruvas upp och nytt strö ska in. Sen är allt klart!
Så skönt!!! 

I torsdags kom hovslagaren och satte på vinterskor, om jag behöver skruva i brodd innan hon är tillbaka om 8 veckor. Stallet är storstädat inför vintern och till veckan ska jag ringa veterinären och boka tid för vaccinering av djuren. 

Anders har ägnat dagen till att se över min nya bil och mekat med den. Han har beställt reservdelar till den och satt in en stereo vi hade hemma, för det fanns ingen. 

Dagny har haft ett toppendygn hos sin kompis Nelly och ikväll var det dans igen. 

Tage har haft besök av sin klasskompis Frode och de har lekt och haft roligt tillsammans. 

Jag känner mig så nöjd med den här helgen och allt vi fått bocka av. Så många bra saker inför vintern! ❤
Nöjd och game over. 

Och trots att vi jobbat på har ändå barnen haft det bra med kompisar, lek, hjälpa oss, sova över, lördagsmys och Nour och Anna-besök i fredags. 

Tack! 




















 

Smuts, ångest & botox

Ibland blir jag trött på den ensidiga bilden människor ger av sina liv på sociala medier. För jag vill ju tro att den är just väldigt ensidig. 

Man visar upp de kärleksfulla stunderna, de uppstädade miljöerna och de kloka reflektionerna. 
Den mer avancerade dukningen och de lite roligare måltiderna. 

Så är det i hög grad även för mig. 

Men det betyder inte att det inte finns oro. 
Att det inte finns bråk. 
Att det inte finns oreda. 
Att det inte blir kokta makaroner till middag. 
Att det inte finns dåliga dagar, dåliga val, dåligt tålamod och ilska. 
Att det inte finns sämre perioder, ångestfyllda sår och tankar som skaver. 

Det är bara så att jag, och många med mig,  väljer att inte framhäva just dessa saker i så hög grad. 

Det skapar en bild av att "alla andra har det så bra" som jag tror kan kännas jobbig i människors tankevärld. Man jämför sitt eget liv med andras vardag som inte är reell. 

Precis som man jämför sitt eget utseende, sin egen kropp, med ansikten manipulerade av filter, av smink, av botox. Man jämför sin kropp med andras iförda kroppsstrumpor och skönhetsoperationer.

Vårat liv, ingens liv.
Kan vara en dans på röda rosor.
Alltid. 

Jag försöker verkligen fokusera på det bra. Konkretisera det dåliga, och jobba med det. 
För vi har övervägande, så mycket bra i våra liv! 

Det är jag oerhört tacksam för. ❤🙏❤


 

lördag 14 september 2024

En fixardag

Idag har vi haft en väldigt bra fixardag här hemma. 

På förmiddagen byggde Anders och Tage två bänkar till grillplatsen av sådant som vi hade liggande i gömmorna. Plankorna var en tv-bänk på Frösön för 20 år sedan och benen snickrades av gamla överblivna reglar till huset.

Under tiden var jag inne och flidde undan disk och tvätt. Passade på att bädda rent och då ta de sköna vintertäckena i bruk samt tvätta upp sommartäckena. 

Efter lunch for Anders iväg. Han började med att lämna Dagny hos hennes kompis Nelly. De hade bestämt i veckan att sova över. Därefter for han vidare och köpte en uppsättning begagnade vinterdäck till XC70:in nu till vintern. 

Sen hämtade han de begagnade slalomskidorna jag köpt till Dagny och lite kläder till Tage som han fått ärva från min vän Sabinas son Dexter. 

Anders köpte även några nya buntar spån till hästarna. Jäklar vilken prisökningar på bara några år! För ca 3 år sedan kostade en spånbal ca 60 kronor. Idag kostar de 140 kronor! 

Under tiden Anders var iväg och uträttade ärenden så satte jag och Tage igång med det årliga stallstädet. Vi skottade ur hästarnas boxar, sopade och dammsög dem med grovdamsugaren. Jag städade sadelkammaren och en del dammsugning på galler och i fönster. 

Vi kom en bra bit men det är en hel del kvar. Jag ska försöka fortsätta imorgon och förhoppningsvis bli klar då. 

Att ha matrester i kylen är bra sådana här dagar. Vi har ätit tacorester till både lunch och middag. 

Till kvällen hade vi lördagsmys med Tage på hans begäran. Han ville se filmen Bilar. Så blev det. Vi alla i familjen tycker så mycket om dessa filmer! Både 1:an, 2:an och 3:an! Vi har sett dom alla hur många gånger som helst. 

Tack för denna bra dag! 




Dagny är så glad för nya grillplatsen 
och pratar om invigningen av den i höst. 

Dagnys nya skidor till vintern. 

Rester är toppen dagar som dessa!



Tage och Karo

 Tage och Karo. 
6-åringen och 4-åringen.
Goda vänner. 
Mina makalöst fina buskillar. 
❤❤















Fredag den 13:onde

Det blev morgon fredag den 13:onde och utanför sovrumsfönstret stod min nya Volvo och såg fin ut. 

Vi klev upp och gjorde varm choklad till barnen och fyllde deras nya termosar. De skulle nämligen ha friluftsdag på skolan. 

Vi klurade på vilka kläder som skulle vara bäst lämpade. Inte för varma, inte för kalla samt hålla dem torra. 

Tage fick ha sina nya rejäla höstskor som ska stå emot väta. Dagny hade ett par liknande i vårt skolager där jag spar sådant jag köper på loppisar, ärver eller får, men som är för stort. 

Jag vinkade av barnen i deras förhoppningsvis lämpliga kläder med deras små ryggor med varm choklad, frukt och smörgåsar på ryggen.  

Efter lite hemmastök så träffades jag och Lisa upp i stallet. Sen red vi vinterstigen. Underbar ridtur! 

När vi kommit tillbaka dröjde det inte länge fören barnen kom hem med skoltaxin. Vi åt mellis, vilade, tog en promenad med Karo, stökade med disk och plock i köket.

Sen var det dags att förbereda middagen. Anna och Nour kom nämligen till oss på fredagstacos och fredagsmys.

Vi fick en superfin kväll med god mat, speciellt god efterrätt som bestod av en knäckig äppelpaj gjord på våra egna äpplen samt kaninmys och fredagsfilm med lite chips och godis. 

Dessutom fick jag ett väldigt bra besked från en nära person som inväntat ett provsvar som oroat mig en del. 

En fantastiskt bra fredag den 13:onde med andra ord! 

TACKSAM! 

TACK för denna dag! 

På hemväg, Brännvallen. 

Bästbrudar! 
Lisa och Kaisa. 

Monchi-minen 

Oviksfjällen skymtar mellan träden. 

Oddur, Kaisa, Tage och Karo.
Tacksam!!! 

Älskar min livstillvaro 
och det mesta den består av. ❤🙏❤

Tage, Nour, Anna och Dagny. ❤
Fredagstacos! 

Supergod knäckig äppelpaj gjord på våra 
egna äpplen. Tage åt vaniljsås. 😄

En glad Nour. 

 

fredag 13 september 2024

Köpt ny bil

När Anders säger "Rep ej lönsamt" så tvivlar jag inte en sekund på det. Men jag ska villigt erkänna att både jag och framförallt Dagny kommer att sakna vår Ford Mondeo. Eller "Volvomondeon" som Dagny kallat den i flera år. 

Den har varit så behändig och bra på alla vis. Inget utöver men absolut en jättebra bil. Vi hade en likadan innan och trivdes så bra med den så vi köpte en till när föregångaren rasade. 

Vi köpte Mondeon för 12 000 kronor för 6 år sedan och har kört den mycket. Under åren har Anders bytt och lagat saker på Mondeon men nu är den finito. Vi kör Ford 56:an och Amazonen mycket men till vintern behöver vi ha två bruksbilar av modernare slag. 

Vi är inte trogna ett speciellt bilmärke utan kan tänka oss bilar från både Sverige, USA, Tyskland och Japan. Men franska, italienska och de flesta engelska bilar får andra människor köra. Helst inte vi. 

Vi har även varit väldigt nöjda med vår snart 20 år gamla Volvo XC70 som inhandlades 2018 för 28 tusen kronor. 
Så när det igår dök upp en prisvärd och påkostad Volvo med 25 år på nacken för 8 tusen riksdaler med en trasig generator i Trångsviken så slog vi till snabbt! 

Det var nog tur för väldigt billiga bilar är inte lika lätta att hitta längre. De säljs fort och denna bil hade redan en kö av spekulanter som ville komma och kika om inte vi skulle ha den. 

Att köpa gamla grejer är alltid ett lotteri. Somliga saker håller länge. Annat går sönder snabbt. Så är spelreglerna för alla. 

Men jag har turen att leva med en man som kan laga bilar. Det är verkligen en lyx som jag har vett att uppskatta!

Anders har hållit oss rullande med lågprisbilar, minst 2 stycken, i 20 års tid. Det har alltid funnits bilar men aldrig billån. Även en äldre snöskoter, åkgräsklippare, traktor, barn4-hjuling, hästtransport mm. 

Sån himla lyx! Priset, eller baksidan av myntet, är att fordonen titt som tätt går sönder och det kan skapa stress. Men för egen del, och även för Anders, är moderna "rövförflyttare" så himla ointressanta så ingen av oss vill lägga mycket pengar på någon modern bruksbil. 

Självklart om vi badade i pengar, så skulle även vi unna oss en varsin fet, modern och bekväm bil som förhoppningsvis inte går sönder titt som tätt. Men som livet ser ut nu: 
Absolut inte! 
Det finns roligare saker att lägga våra pengar på. Jag skulle exempelvis mycket hellre lägga en stor summa pengar på en svinfrän custombil, än en trist bruksbil. 

Äldre, billiga, moderna bruksbilar är aldeless för bra och bekväma för att jag ska tråna efter annat. Att Anders kan laga är det som möjliggör det hela. Det är jag så tacksam för!

Så välkommen till familjen vår nya fina 99:as Volvo V70! Hoppas du rullar minst lika länge som "Volvomondeon"! Härligt med automatbil igen! 🤩



 

tisdag 10 september 2024

Höstens första dag

Igår var det sommarens sista dag. Så det innebär att dagen idag var höstens första! Det blev en väldigt bra sådan. 

Efter att ha fått iväg barnen till skolan, tagit mig några koppar kaffe och startat en diskmaskin och en tvättmaskin, samt vikt in all torr tvätt, så drog vi till skogs. Jag, Lisa och hästarna. Så skönt! 

Sen var det dags för barnen att komma hem igen med skoltaxin som åker från skolan strax efter 13. Jag cyklade dem till mötes. Vi åt mellis och Tage byggde lego. Jag startade en ny tvätt och hängde den blöta. Sen vilade jag en stund. 

Strax därpå var det dags att fixa middag, pannkakor med extra ägg till oss för Tage skulle iväg på sin nya aktivitet Bollkul

Jag, barnen och Karo for dit. Anders mötte upp oss efter jobbet. Det var så roligt att se Tage! Han var glad, snabb och entusiastisk. ❤

Vi åkte hem och strax var det läggdags. Jag läste äventyrsböckerna om Karma och Jonar. Barnen somnade så småningom. 

Jag tassade ner och gjorde iordning en kopp te. Anders satt vid köksbordet och mixtrade med våra två gamla dåliga laptops. 

Samtidigt som Anders byggde ihop en fungerade dator av två dåliga, så kokade jag ny lingonsylt. Den var nämligen slut. 

Tack för denna dag som innehöll så många bra saker. ❤

Lisa för själen. ❤🙏❤


Bollkul i HSK för barn födda 18 & 19. 


Dagny körde utelek intill fotbollsplanerna. 

Kanske en blivande fotbollshund?
Karo gillar att hänga med oss på 
allt han kan och får. 

Tage tränar på att göra mål. 
Jätteduktig sportkille! ❤

Min fina mixtergubbe. ❤