onsdag 5 september 2012

Hundmöteträning (lös) & Sökträning

Igår åkte jag med Norma ned till en kamrat och hennes Schäfer i grannbyn. Vi brukar träffas och träna lite hundgrejer och ibland gå hundpromenader tillsammans.
 
Vi båda har samma situation med våra hundar när de är lösa, nämligen att hundarna är jätte duktiga på att vara lösa. De tar massa kontakt, stannar och väntar, följer oss och sticker inte. MEN lyssnar inte särskilt bra om de överaskas av andra (främst hundar) på promenaderna, och då gärna springer fram till den andra hunden för en snabbhälsníng.
 
Detta resulterar i att hundarna ofta får vara kopplade på ställen där de annars hade kunnat vara lösa eftersom att det KAN komma någon annan hundägare. Min hund Norma hade exempelvis kunnat hänga med på alla ridturer och få springa och njuta av miltals av skogsstigar om inte detta problem inte förelåg. Jag har annars en bra inkallning på henne. Hon kommer snabbt  99% av gångerna, och detta har jag jobbat upp genom att det är väldigt positivt att komma till mig. Man får beröm och godis, men den absoluta kravfasen har vi ännu inte nått trots att hon har blivit inkallningshjärntvättad i snart 5 år.
 
Istället för att sammanstråla som vi brukar så planerade vi mötet på en stig i skogen med våra hundar lösa. När hennes hund fick syn på oss sprang han mot oss i snabb fart och hade jag inte kännt den här hunden väl hade nog hjärtat halvt stannat vid mötet av en stor schäferhane som kommer rusande med lite ragg rest och skäller. MEN nu vet ju jag att han är världens mysigaste,  När han var nära oss kastade jag en påse med tomburkar mitt på stigen emot honom och skrek argt på honom. Han blev så paff av denna påse att han helt kom av sig, tvärnitade och kutade tillbaka till sin matte som samtidigt stod och ropade in honom. Norma som också hade tagit fart och sprang emot A och K, vände sedan (hann dock förbryta sig i någon sekund), men lyssnade på mina ARGA skrik och att hon skulle komma tillbaka.
 
Därefter möttes vi på nytt på nya stigar med hundarna lösa och då med 100% framgång!!! :-D
 
  
 
 
Efter detta så försökte vi oss på lite sökrulleträning av lösrulle som är en början på sökets rulleupplockning. Kenzo gjorde flera bra appoteringar av lösrullen och sprang tillbaka till sin matte. Norma, som jag har apportproblem med, gjorde en bra lösrullehämtning från A och tillbaka till mig. Men annars gick det inge vidare. Hon var dock jätte taggad och man riktigt såg hur hjärnan arbetade och att hon verkligen försökte förstå vad vi ville att hon skulle göra. *fina pärla*

 
På kvällen hade vi träff med hundgruppen. Vi tränade lite sök. Jag körde ett systemskick med figuranter. Det var länge sedan Norma och jag tränade sök, men serpentinsystemet satt fortfarande bra. :) Lilla energiska voffa. Hon blev lyrisk och totalt "uppihejsan" när SBK-täcket åkte på, som hon nu förknippar med det bästa hon vet. SÖK!
 
Vi pratade om att kanske starta en sökträningsgrupp paralellt med hundgruppen med som inte träffas lika ofta. Det skulle vara superkul, så får det nog bli. Vi är flera som gillar sökträning och några som är sugna på att börja!  

4 kommentarer:

 1. Hej! Fin blogg!! Vi har frågestund på bloggen, ställ gärna en fråga! www.nattstad.se/theblondies

  Kram

  SvaraRadera
 2. Så kul med hundträning! Och vad himla smart med hundmötesträningen. Det minns jag att jag hade problem med när det gällde Lurvig också. Med Cosmos njuter jag av valposäkerheten. Han är än så länge alldeles för underlägsen för att våga rusa fram och hälsa på andra hundar :)

  SvaraRadera
 3. mossfolk: Ja det är det verkligen. Så roligt när "poletten faller ned" :-D

  SvaraRadera