fredag 4 maj 2012

Norsk Fjordhäst 50-tal.

När jag och Norma for i väg på hundutställning i Orkanger söder om Trondheim fick vi bo hos ett mycket trevligt par, vars hus ligger någon mil ifrån utställningsplatsen. Detta för att jag skulle slippa att åka från Beitstad (Steinkjer) så infernaliskt tidigt på morgonen.

Dessa personer har en bild hängande på väggen i sin hall. Jag blev helt förälskad i denna bild, och fick lov att fotografera av kortet med min kamera. Bilden föreställer kvinnans mamma som plöjer sitt jordgubbsland. Till sin hjälp har hon sin fjordhäst.

Bilden är tagen längst med Trondheimsfjordens södra del någon gång i mitten på 50-talet.Jag är så förtjust i bilden av många orsaker. Den avspeglar (i min värld) ett Norge på 50-talet i så många avseenden. Ett land som var fattigare än idag, en kvinna som sliter på sin branta åker, en envis fjordhäst som gnetar på, samt en fjord och fjäll i bakgrunden... 

Jag har fått tillåtelse att publicera fotografiet.

2 kommentarer:

  1. Hrm, jag tänker att folk blir latare och latare .

    Men bilden återspeglar verkligen något. Jag förstår att du fastnade för den. Och vilken utsikt de hade, där precis vid sjön!

    SvaraRadera
  2. mossfolk: folk lär ju spendera mer tid i stillhet och göra mer självförverkligande / egoistiska? saker nu? spenderar mer tid framför tv och data? Den här kvinnan kanske var så trött efter dagen i jordbubbslandet samt alla andra måsten att hon liksom inte hade ork att sadla om hästen, sätta på ett nyinköpt träns och få sig en privatlektion i förvänd galopp och skänkelvikningar, eller ta med sig sin gårdshund och åka ned på hundklubben och träna in monent i lydnadsklass 1? eller vad tror du? :-D

    SvaraRadera