tisdag 16 augusti 2011

Vikingastaden Birka

Vi tog bilen och körde ut mot Drottningholm, vidare långt ut på Ekerö och sedan bilfärga ut på Adelsö. Vid en liten brygga hade vår vän Steffi lagt till med båten. Vi slängde packning och hundar ombord.

Sedan bar det av ut mot Vikingastaden Birka i Stockholms skärdård. Birka är en av världens bäst bevarade handelsplatser från 700 - 900 talet (Vikingatid). På Birka finns ovanligt många fynd och lämningar.

Birka tillhör ett av världens lite drygt 1000, och ett av Sveriges 14 världsarv. Detta innebär att platsen garanteras skydd och vård för all framtid. Platsen skall inneha särskilda värden utifrån ett historiskt och kulturellt slag.

Andra världsarv i Sverige är bland annat;
Laponia, en av världens sista stora vildmarker, Gammelstads kyrkstad med bebyggelse från 1300-talet, Höga kusten som är en av de största landhöjningarna i världen. Falun och kopparbergslagen med sin prägel av kopparutvinning från sekler. Engelbergs bruk från 1700-talet med utrustning och byggnader som fortfarande är intakta.
Drottningholm, Skogskyrkogården, Hällristningarna från bronsåldern i Tanum, Hansastaden Visby, Södra Ölands odlingslandskap, Örlogsstaden Karlskrona.
Utöver guidad tur, besök på museum och bad så fick jag förmånen att rida på Steffis foderhäst Ask. (en blandning mellan fjording och frieser). Det var en extremt häftig upplevelse att galoppera runt på Birkas lägdor mellan gravfälten från Vikingatiden! :-D

3 kommentarer:

 1. Oj vad ni tar vara på sommaren och gör en massa roliga saker! Kul att du hinner med att blogga om det också :)

  SvaraRadera
 2. Åhh va det såg härligt ut, förstår att ridtur var underbar! Kram

  SvaraRadera
 3. mossfolk: Bloggandet får man klämma in när tid finns (eller ta sig tiden). Synd att sommaren är så FÖRBENAT kort bara!!!

  Lisa: It was deadly :D

  SvaraRadera