måndag 17 januari 2011

Husfix

Hela den utrivna övervåningen har nu börjat återbyggas. Efter att yttertaket lagades i höstas med en ny plåt runt skorstenen, kunde vi (Anders) genom denna åtgärd börja med takets insida utan att det skulle regna in vatten och snö på det.

När vi betämde oss för att riva bort innertaket, och istället öppna upp mot nocken och isolerna upp mot taket, så blottades undesidan av plåttaket.

Nu är processen följande;
1. Sätta oljehärdade masonitskivor upp mot plåttakets innersida.
2. Sätta upp små reglar som skall utgöra en luftspalt.
3. Sätta upp vanliga masonitskivor mot dessa mindre reglar.
4. Bygga grövre reglar som skall "hålla fast" isoleringen.
5. Sätta fast isoleringen mellan reglarna.
6. Montera en plast innanför isoleringen så att inte innerluftens fuktighet går ut i isoleringen och ställer till det.
7. Bygga ett innertak.

Anders har nu börjat med de små reglarna då nästan all oljehärdad masonit är på plats. Det kommer behövas någon form av spärr/isolering i springorna uppe vid kanterna.
Denna har tidigare bestått av något mossliknande som krymt/vittrat bort på sina ställen.

Det är i dessa springor/kanter som behöver någon form av tätning. Därefter kan den oljehärdade masoniten komma på plats även här.

På bilden ovan och nedan kan man nu skåda masonitskivor och reglar, istället för det tidigare blottade yttertaket av plåt. :-DVårat blivande sovrumsfönster. Ser fram emot när gardiner, och blommor på en fönsterbräda kan pryda det... :)

En annan liten detalj som gjorde mig så glad var att dessa hundkrokar hade kommit upp på väggen intill ytterdörren idag. Jag har tidigare hängt grejerna på 2 spikar. Detta kändes bara så mycket enklare och trevligare. En mycket liten detalj som gjorde en väldig skillnad.

3 kommentarer:

 1. Vilket arbete!!! Tror att det blir kanon när det är klart!!!

  SvaraRadera
 2. Imponerande! Hoppas du fortsätter lägga ut bilder på arbetet. Roligt att följa

  SvaraRadera
 3. Susanne och Pebbels: Det kommer bli HUR FINT som helst. Jag är otålig och vill att det ska bli klart nu, helst igår, men det går framåt, och det känsn underbart!

  Panne: Gillar också renoveringsinlägg, före efter bilder mm. Får bli mer frekvent med sådant. :)

  SvaraRadera