tisdag 26 maj 2009

Världen är bra liten... (+ dressyr på volten)

Idag på jobbet hände en sån där världen är bra liten situation. Jag står i kassan och kikar ut i kön. Och vem får jag se i kön om inte en kompis från Bro! (grannförort till Kungsängen där jag är uppvuxen).

Vi båda blev lika häpna samtidigt. Helt fel person på fel plats liksom. Vi båda utbrister i mun på varandra efter att inte sett varandra på flera år:
"Men vad gör du här!", Båda svarar: "Jag bor här!"

Aja, vi bytte iallafall nummer och kanske ses framöver! Roligt var det!

Väl hemkommen efter en jobbig dag på jobbet begav jag mig ned till stallet. Anders och hundarna passade på att få sig en promenad och följde med de också.

Jag red Guinness i regnet på volten. Det gick bra. Gjorde mycket avsaktningar och igångsättningar. Travade på volten en fjärdedel, halvhalt, sedan sagtade jag av till skritt några steg, därpå trav igen en fjärdedel, halvhalt, igångsättning till trav osv.

Körde även en hel del Hö och Vänsterfattningar på volten från skritt. Galopperade på den öppna delen, ville sagta av till fin samlad skritt direkt efter galoppen på den slutna delen av volten men attans det lyckades krypa in några travsteg ändå... Jag fick till några riktigt lyckade fina kontrollerade fattningar utan travsteg. Det var som sagt flängigare när jag bröt av till trav...

Vidare gjorde jag lite tempoväxlingar, samlad trav, för att sedan vända snett igenom i mellantrav, fånga upp och samla igen innan hörnpasseringen.

Gjorde också en hel del serpentinbågar där jag bakade in avsaktningar till skritt varje gång jag passerade medellinjen, och sedan trav igen och in i nästa båge.

Bredvid ridvolten gick ett gäng spattiga nyutsläppta kor som glatt galloperade till stängslet varje gång jag red förbi den kortsidan... Men hästen var inte nämnvärt besvärad efter ett par passager...

Efter lite ställande jobb och mycket halvhalter och avsaktiningar + igångsättningar blev hon riktigt mjuk och fin, tuggade på bettet och gick fint i form! :-)

Hästabiten är så jäkla mjuk och lyssnar SJUKT mycket för sätet trots att hon är så stor. Jag får det inte att gå ihop! Jag behöver bara sitta till så blir det en halvhalt!I vinter har jag tränat en hel del på mina skänklar och deras plassering efter kritig för min s.k "grodsits" (dvs att jag trampar ned för mycket med hälarna vilket gör att underbenet/vaden inte ligger kloss intill hästens sidor). Jag tog ett par privatlektioner i höstas och fick i vinterläxa att tänka på skänklarna.

Någon sa att det tar ca två år att arbeta bort en detalj i sin ridning, OM man aktivt arbetar med denna detalj hela tiden... *suck*...

Efter voltarbetet kände jag mig så nöjd så det blev en liten runda i skogen intill byn. En galopp sträcka på en gammal väg vart det visst också... :-)

Ridning är ett livslångt lärande. Ett steg upp i "lärtrappan", och två tillbaka... Det kan gå år, och så plötsligt händer det. Ett litet framsteg. Jag ser fram emot fler privatlektioner nu i vår/sommar. Kanske denna sommar inbringar några myrsteg av utveckling. Jag måste också passa på att säga att dessa få privatlektioner gav mig mer än några år på ridskola i en större grupp!

Är det någon ridmänniska som har några bra tips på självständigt dressyrarbete tas det gärna emot. Jag är, efter så många år på ridskola, super dålig på självständigt markarbete... Ingen bra fantasi, efter åratal av "gör si", "gör så", "ta mer i innertygeln", "ställ lite utåt" osv. Så det kommer bli mer ensamhetsridning på volten hädanefter! Jag MÅSTE utveckla min egen känsla och inkännande!

Så,,, tips motages gärna!Sov gott och må väl!

3 kommentarer:

 1. Jag fattar ingenting, men jag tycker också ridning är kul!!

  SvaraRadera
 2. Är det din häst? Vad är det för häst? Han ser fin ut! Svårt att tipsa om markarbete när jag inte har sett er.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Karin: Ja, jag är nog ridskoleindoktrinerad... :-)Kram till dig och de andra i familjen på andra sidan Hårkan!

  Dark and twisted: Det är ett Tinkersto. Ej min egen. Hon är jätte fin! Jag har ju specifika grejer jag måste träna på. Även hästen. Men jag tänkte mer på generella övningar som är allmänt bra liksom för typ sitsen, eller lösgörande grejer över lag... Har du något förslag? :-)
  Kram

  SvaraRadera