lördag 6 juli 2024

Farväl småbarnsåren

Idag hämtade vi ett av våra barn för sista gången på förskola. På avdelningen Stubben på Skogsgläntans förskola i Häggenås. 

Jag tror att vi skolade in Dagny för 6 år sedan på en 15-timmars plats när hon var 2,5 år. Tage skolades in på samma avdelning när han var 2 år har jag för mig. Eller var de kanske lite äldre? 🤔 Minns inte riktigt. 

Det har kommit och gått en del personal medan somliga av barnens fina förskolepedagoger har funnits med genom alla år. Majoriteten av personalen har varit riktigt riktigt bra! Varma, kloka, vettiga, ambitiösa och förtroendeingivande. Barnen har trivts och varit trygga. Jag och Anders har känns oss trygga att lämna barnen och sett hur de har utvecklats i sin förskolemiljö och lärt sig SÅ mycket. 

De sista åren har det varit en särskild harmoni och en sån mjuk och fin stämning när jag kommer och hämtar eller lämnar. Det har liksom gått att ta på stämningen. 

Jag och Anders har inte varit några säldeles krångliga föräldrar. Vi har inte lagt oss i förskolans arbete utan haft tillit till att de sköter sitt jobb efter bästa förmåga. Huruvida barnen sover, äter eller är trötta, har vi inte frågat så mycket om. Man märker ju det när de kommer hem. Så länge barnen själva verkar trivas så har vi varit nöjda. 

Nästa gång barnen ska ha barnomsorg så kommer det vara på fritids. Även för Tage, och i höst börjat han skolan i F:an. 

En sak som kändes lite vemodigt, ledsamt och nostalgisk idag när vi sa adjö till Tages fina fröknar för sista gången. Är att det på något sätt även är ett adjö till småbarnsåren. 

En mycket speciell tid i ens liv. En otroligt fin, mysig, kärleksfull tid när man får vara barnens idoler och känna sig exceptionellt betydelsefull och behövd. En tid då de flesta barn VILL hitta på allt möjligt med sina föräldrar och hänga med på allt. En tid då ens egna små barn kryper upp i knät och ger så mycket närhet och gos. Småbarnsåren är en väldigt bekräftande tid och livet får en otroligt djup mening och de viktiga och fundamentala uppgifterna tar aldrig slut. 

Men småbarnsåren är också tuffa. Man ger så mycket av sig själv. Ofta kantas åren av sömnbrist, stress, höga krav på sig själv som förälder, dåligt samvete att inte räcka till och man får åsidosätta och anpassa allt utifrån barnens behov. Ibland kanske man inte heller  får den rättmätiga uppskattningen på alla ens ansträngningar. Man kan ha lagt stor möda på en sak som bara blir pannkaka. Men ibland blir det tvärtom också. 

Iallafall så lämnar vi nu, med en aning vemod, småbarnsåren och tar sikte på att ha två barn som nu faller under skolplikt 5 dagar i veckan. 

Det blir nya tider. Nya glädjeämnen och nya utmaningar. 

Tage hade iallafall en glass som väntade på honom i bilen efter sin sista dag på förskolan. 


 

fredag 5 juli 2024

Sommarvardag innan semester

Vädret har varit lite halvrisigt ett tag nu. Mycket regnskurar och lite kyligare temperaturer. Inte bästa badvädret, men vi har försökt att hitta på andra sommarlovsaktiviteter med barnen. 

Dagny önskade ett besök på Bibblan och så fick det bli. Där träffade vi för tredje gången på kort tid mamma Annelie och pojkarna Edwin och Melwin. En familj vi lärt känna genom bilhobbyn. 
Barnen blev glada att ses. Melwin läste för Dagny. Sen lyssnade barnen på musikorkestern som uppträdde på biblioteket i stan. Därefter for vi med familjen hem till dom i Ope. Efter en stund kom även Anders och Tage förbi. Barnen hade så kul med de äldre killarna som är så snälla med Dagny och Tage. 

Vi har också gjort ett besök på barnens favoritrestaurang Pinchos. Anders och barnen körde på säkra kort. Själv hade jag bestämt mig för att bara prova på nya saker. En helt ny violdrink. Två nya och oväntade små varmrätter och en helt ny efterrätt. Inget jag ätit tidigare. Jag skulle ha gjort som resten av familjen. Alla mina val kändes nja i mina smaklökar. Inga höjdarval direkt. 

Vi har även gjort något som känns både lite lyxigt, lite ovanligt och lite spännande. 
Vi har åkt igenom en Biltvätt med volvon! 

Dagarna kantas med jobb, kompishäng, djurfix och barnen har fått vara lite på förskola och fritids. Tage går sina livs sista dagar på sin avdelning Stubben nere på förskolan Skogsgläntan i Häggenås. Både han och Dagny har gått där och vi har varit jättenöjda. Men den 1 augusti flyttas han över till fritids istället. Då har vi inga barn i förskola längre. En speciell tid i livet har nått sitt slut. Småbarnsåren. 

Dagnys fritids har sommarstängt så hon får gå på fritids i Lit. Igår var det första gången och hon var lite nervös vid lämningen. Då var det extra skönt när hennes goda vän Signe fick syn på oss och raskt kom och lotsade med sig Dagny. ❤️

I helgen har jag jobbhelg. Sen väntar min andra av tre veckors semester denna sommar. Jag delade ju upp mina veckor och tog en i juni, en i juli och en i augusti. 

Semestern startar med en liten tur till Stockholm med Anders och barnen direkt efter jobbet. Marie kommer och bor hos oss dessa dagar och hjälper oss med djuren. ❤️

Livet rullar på och det är tomt efter Winston. Jag är SÅ tacksam för våra år med honom och för Karo! ❤️ 


Dagny och Melwin. 

Dagny plockade roligt nog ut en bok som min ungdomskompis Valle (Valentina) har skrivit. 
En jättebra bok. Alla mina sinnen
Hon valde även en bok på engelska, 
ett språk som Dagny gärna vill lära sig, 
samt en bok om kaniner. 

På Bibblan träffade vi Annelie, 
Edwin och Melwin. 

Jag testade en violdrink. 
Den var lite för sur för min smak. 
Dagny och jag delade. 

Popcorn och Pepsi satt fint!







Dags för biltvätt.

En spännande och spektakulär händelse. 


 

torsdag 4 juli 2024

Maries 50-års kalas

Vår vän sedan 20 år tillbaka fyllde 50 år idag. Vi var inbjudna till Marie kalas. Det var så välgörande att få åka iväg och fira Marie omgivna av fin stämning, god mat och bland trevliga människor. 

Dagny klickade ihop med Moa och Tage hittade också lekkompisar bland gästerna. 

Jag är så nöjd med Maries present! Ett tatueringsbidrag på den nya studion Staaren tattoo. En nyöppnat ställe men med bästa innehållet. Nämligen tjejerna från gamla Mans ruin! Jag tror Marie också blev glad. 

Bostadsområdet i Torvalla med radhus och tillhörande kvarterslokal är för mig som att kliva tillbaka till min barndom och uppväxt. Husen med de små uteplatserna, de många lekplatserna, garagelängorna en bit ifrån är precis likadana som mitt barndomshem. Bägge radhusområdena är byggda 1980. Tom toaletten i kvarterslokalen i Torvalla hade samma våtrumsmatta som vi hade i Kungsängen innan mina föräldrar renoverade badrummen. Jag kan verkligen förstå de många plussen med att bo så. Ungar i varenda hus, gemenskap mellan grannar, inte jättemycket tomt osv att sköta om. Ett trivsamt område. 

Tack för Marie, hennes tre barn och kvällens trevliga 50-års kalas. ❤️🙏🌞🎂💐😊🍀👌

Grattis fina, kloka, generösa, schyssta, hjälpsamma Marie på 50-års dagen!

Moa och Dagny.

Festlokalen lokaliserad. 



Vad bra det var att det fanns en lekplats 
precis utanför festlokalen tyckte Tage! 

Maries tre fina barn.
Kajsa, Emil och Moa. 

Lillasyster och storasyster. 

Tage är draperad i loppis. 
Allt är secondhand utom kepsen. 
Dagnys klänning även den secondhand. 


Marie får hjälp med paketöppningen. 

Mitt senaste loppisfynd. 
En vacker klänning för 30 kronor. 
Plus secondhandstövlar och secondhandskärp. 

Tage hittade lekkompisar på kalaset. 

Kände mig fin i min nya klänning. 

Secondhandringar, secondhandarmband
och secondhandnagellack. 



 

onsdag 3 juli 2024

Dagen efter

Dagen efter Winstons död var det en ledsen familj som behövde komma ut lite och göra något tillsammans. 

Vi valde att hänga på barnens cyklar på bilen och så packade vi med cykelhjälmar och lite fika. Dagny tog även med sina rollerblades och skydd. 

När vi kom till stan så började jag och Dagny med att gå och handla lite sygrejer till henne. Nålar, tråd, garnnystan och tyger. Tage fick nya kulor.

När vi var och handlade så cyklade Tage på stan med Anders och Karo.

Efter det så begav vi oss till cykelbanan på Frösön. Barnen cyklade massor. Sen fikade vi och det cyklades ännu mer. 

Därefter gick vi tillbaka till stan och Stortorget. Dagny bytte skor mot rollerblades och övade med dessa. Tage cyklade parcour på Stortorget. Han cyklade ner för små trappor, stora trappor och på böjda väggar. Barnen uppskattade allt detta jättemycket. 

Själv passade jag på att träna lite inkallning med störning på torget. Karo var duktig. 

Efter middag och handling på Maxi for vi hem igen. 

Hem till saknaden och tomrummet efter vår älskade Winston. ❤️


Dagny ville ha allt i sybehörsaffärerna 
och på Hobbyboden. 

Dagys utvalda tyger att sy pannband av. 

Vi gick ut till cykelbanan på Frösön. 

Främst Tage tyckte det var en riktig höjdare. 




Fikastund. 

Fina Karo. 









Första gången på 15 år som jag och 
Anders bara har en hund tillsammans.