torsdag 27 februari 2014

Rapportkurs

Jag och Norma har påbörjar en kurs i bruksgrenen Rapport. Det finns en ny härlig inomhusträningshall såhär i vintermörkret (Bräcke hundarena) som är platsen för de första kurstillfällena innan vi ger oss ut i naturen och provar våra nya färdigheter på området.
 

Syftet med rapporten var från början att kunna skicka meddelanden i krig genom att fästa meddelanden på hunden och sända rapporthundar mellan olika trupper, även om dessa trupper förflyttat sig. I finska vinterkriget användes exempelvis rapporthundar flitigt.

Norma var vid första kurstillfället väldigt yrslig, extremt förväntansfull, uppschasad samt gafflig. Men redan vid andra tillfället hade hon kopplat på hjärnan och förstått lite vad som förväntades av henne. Nämligen att springa till min motagare. När väl polletten fallit ned så sprang Norma snabbt och fokuserat och hon gav ifrån sig MYCKET mindre ljud!

Vi ser fram emot kommande kurstillfällen! :)

4 kommentarer:

 1. Vilken fart! Mina hundar har också tyckt det här momentet varit extremt kul.
  Lyssnade på programmet Språket häromdagen. Där fick jag till min förvåning höra att ordet "rapporthund" skulle plockas bort från Svenska Akademins ordlista. Anledningen var att ordet inte längre används.
  Kul som träning är det i alla fall att "leka" rapport. Bra för latmaskar om man har någon med sig på promenaden, så hunden får springa av sig.

  SvaraRadera
 2. Är det där inomhus? Ser ju ut som riktigt gräs ju.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Karin: Det är jätte roligt! :-) Speciellt när man har hundar som gillar att springa. Vad dumt att ordet tas bort då det förekommer i allra högsta grad! Det är ju en av bruksgrenarna...

  David: Bilden är tagen i ett annat sammanhang vid ett annat tillfälle.

  SvaraRadera