torsdag 30 december 2010

2010 gjort är gjort, kommer aldrig mer igen.


BÖRJAN:
Året 2010 började med att Anders fyllde 30 år. För att fira detta åkte vi med vänner i den bitande 30-gradiga kylan till Åre där Go Getters spelade på Holiday club.JOBB OCH STUDIER:
På vårterminen fortsatte jag med min "Husdjur- förutsättningar och behov" utbildning, för att efter sommaren hoppa på en ny utbildning som heter "Grönt entreprenörskap". Båda utbildningarna berör de gröna näringarna och Högskolan är den samma. Högskolan i Nord-Tröndelag i sammarbete med Jilu

Sommarjobbade gjorde jag som undersköterska på ett äldreboende. Kändes skönt att kunna få ut någonting av mina tidigare sjuksköterskestudier, dvs undersökterskekompetensen. Jag trivdes med jobbet.RESOR:
Mars: Stockholm i samband med Tords begravning.
April: Norge - Steinkjer (skolrelaterat)
Maj: Sollefteå - Lännäs växtodlingsstation (skolrelaterat)
Juni: Junsele - Rock n roll festival och midsommarfirande
Juli: Ö-vik - en konfirmation, Vemdalen - fjällvandring, Lycksele - motorveckan.
Augusti: Stockholm - Hårdrocksfestivalen Sonisphere, Norge - Verdal och Flatanger (skolrelaterat)
September: Stockholm och Roslagen - Kusinträff på min mammas sida.
Oktober: Stockholm - Dolores dop
November: Stockholm: Rock at sea kryssning
December: Stockholm: Julfirande med familj och vänner.LIV OCH DÖD:
Två bergravningar har ägt rum. De båda männen var gamla, men likväl sorgligt och definitivt. Även gammel Muffa fick somna in i en ålder av 16 år.

Många vänner till oss har under året fått barn. Bland annat fick Jeanette och David sin lilla Valter och min kusin fick sin dotter Dolores, som numera är min guddotter.HUSET:Året började med att "kammaren" blev klar och vi flyttade in där. Ena gaveln har blivit målad, och några till detaljer på fasaden har blivit färdiga. Vi har även byggt ett hundstaket runt hela tomten. Mycket sly runt hagen har blivit gallrat och hagen fick sig ett staket även den.

På övervåningen har nu spikandet satt igång med ett innertak till att börja med, efter att en plåtslagare var hit och monterade fast en plåt runt skorstenen där det tidigare läckte in.

En ny ballkondörr har också kommit på plats. Vi har även haft hit en sotare som filmat i rökkanalerna och de behövde inte bytas! :-DBILAR:
En del bilar har sålts och andra har tillkommit. I och med att Anders gjorde sig av med några bilar och investerade i sin efterlängtade cheva pickup, så övergick Suggan helt i min ägo.

Tyvärr var Suggan i slitnaste laget för mig. Den var både svår att köra, och i stort behov av renovering. Därför bytte jag den mot en nyare cadillac. En svart 77:as Fleetwood. Killen som bytte till sig Suggan hade en jobbjacka för en svätsningsfirma, så den hamnade nog i rätta händer.HUNDAR:I Januari blev Silver 8 år, och i September blev Norma 3 år. I Mars dog Muffa, 16 år gammal. En mellanschnauzer som jag bodde tillsammans med under en längre tid.

Året har även bjudit på en grundlydnadskurs med Norma, påbörjad sökträning med Norma, En höftledsröntgen av Norma med resultat B, en inofficiell hundutställning med Norma där hon blev Bir och 4:e bäst i gruppen.

I våras fick jag även nys om hundträningsgruppen i grannbyn som jag då hoppade på. Tillsammans tränar denna grupp varje tisdag, och jag varvar mellen hundarna. Inom gruppen har även agilityhinder börjat byggas och vi har fått en gräsyta att disponera. I hundgruppen har jag lärt känna en hel del trevliga männiksor i närområdet som jag numera umgår regelbudet med. Tillsammans gör vi olika saker med hundarna.ÖVRIGT:
Under 2010 senare hälft har jag och min svägerska börjat simma en dag i veckan. Jag har även suttit med i Norderåsens nöjeskommité, vilket har medfört en del festfixande mm.
Ridningen fortlöper under hela året och oftast blir det 3 ridtillfällen i veckan.

Under det gångna året har jag dels fått följa med ut på en hundspannstur, och dels på ett elitjaktprov för stövare. Det är alltid roligt att få ta del av andra hundaktiviteter!

För att fortsätta på djurtema så har vi haft två kor under sommaren och hösten. Klara-Bella och Svarta-Maja. Jag var även en tur till Strömsund för en dag med Akademisk ridkonst. På Noliamässan fick jag stå med klasskamrater och tre killingar och göra reklam för utbildningen, och jag har under året tagit ett antal privatlektioner (ridlektioner).

Utöver två begravningar, en konfirmation och ett dop har vi även gästat tre bröllop under året. Ett i Norderåsen, ett i Kälarne och det tredje i Kyrkås gamla kyrka. Alla i Jämtland med andra ord.

Julen har bjudit på jamtlis julmarknad, glöggafton med vänner, tunnbrödbakning på Rödön, julbord på Nordanborg och julfirande med släkt och vänner i Stockholm.

SLUTLIGEN: Jag har fortsatt med min så kallade personliga utveckling. En livslång process antar jag. Har snöat in på existensialismen. Det går mycket ut på att "Människan är vad hon själv gör sig till". Det egna ansvaret.

Jag tänker att; om någon bär sig illa åt mot mig, är det mitt eget fel eftersom jag har tillåtit det att ske, eller tillåtit mig själv att bli illa berörd av det. DET EGNA FUCKING ANSVARET! Om jag mår dåligt, utövar ett destruktivt beéende, mår bra, innehar balans, eller vad det än må vara, är det återigen bara jag som skapat det, kan förändra det. (lite samma slutsats som i fjol...)

Jag har kommit underfund med olika saker och skall försöka ägna 2011 till att bli en bättre människa. Den ständiga strävan mot själslig balans. ONLY ME CAN DO THAT!

Må väl och gör va ni vill med 2011! Ni själva bär ansvaret över dess utgång ;-)

4 kommentarer:

 1. Vilken himla bra sammanfattning! Min kommer i bästa fall i morgon, om det inte blir som förra året att den skjuts upp och skjuts upp...

  Det där existensiella tycker jag är himla komplicerat. Sambon och jag hade en lång diskussion om det idag (nära sammanlänkat med tro, eftersom vi båda har föräldrar tillhörande diverse olika kyrkor). Jag är med på ansvarsbiten, men tror att det du skriver om kräver en enorm inre styrka.

  Hur som helst, kul att läsa allt sammanfattat så här! Tycker att du verkar ha hunnit med hur mycket som helst!

  SvaraRadera
 2. Mossfolk: Ser fram emot att läsa din, jag vet ju att det hänt en hel del saker, en stor kärleksgrej! :-D under ditt 2010.

  Håller med om styrkan, och ibland är det ju tröttsamt och nedslående. Det är ju så mycket lättare att skylla på yttre faktorer när det går ont för en. Har också diskuterat detta med en troende person som menar att det är viktigt att vara del av någonting större (gemenskap osv). Men det anser jag skapar man ju själv också. Om jag har en krets runt mig med fina männiksor beror det ju på mig, jag har dessa och väljer att använda mig av deras kärlek till mig i jobbiga stunder, och väljer själv att ge dem av min energi och tid i deras svåra stunder. Och glädjas i det goda.

  Men den som inte skapar detta, kommer heller inte ha denna mjuka vägg när de faller, och missbrukar man den flera gånger försvinner den.

  Om man inte har en inre styrka måste man ju inse det, och börja bygga upp den. Själv! ingen kan göra det åt en, och man måste ju konkritisera vad det är som drar ned en, och vad som bygger upp en, och sedan börja jobba. simma uppåt sagta sagta.

  Ingen har ett smärtfritt, problemfritt liv rakt igenom. Det beror ju på hur männikor väljer att hantera motgångar och vad de gör med dem.

  Håller dock med om att det är lite mörkt ibland. Att flytta helt ensam till jämtland och bygga upp precis ALLTING själv från noll har tagit tid. Men utvecklande då jag lämnade alla trygga människor i stockholm. Men det har också tvingat mig att bli uppmärksam på en lång rad saker. Utvecklande.

  oj oj va jag glider iväg, tycker detta är så spännande!

  Yttre faktorer så som nära männiksor dör, eller sjukdom hos sig eller sin familj är ju också en sak som man inte rår över. Då är det ju bra om man har självkännedom och vet vad som helar en.

  SvaraRadera
 3. Många kloka tankar har du. Gott nytt år till er alla fyra!

  SvaraRadera
 4. Karin på FOX: Gott nutt år, och hoppas din semester har varit till belåtenhet! Tack för senast och stor kram!

  SvaraRadera