fredag 25 december 2020

En sån Julafton

 Äntligen blev det julaftonsmorgon. Barnen vaknade tidigt i vanlig ordning. I deras julstrumpor låg det paket från Tomten. En rymdraket, en leksaksbil, chokladtomtar, en bok och en dagbok med hänglås.

Efter att alla människor och djur blivit utfordrade så började vi så sakteliga att klä på oss. Julaftonen bjöd på ett otroligt vackert vinterväder. Mitt på dagen började det att snöa ymnigt och temperaturen låg på några enstaka minusgrader.  

Anders har plogat upp en lång bra pulkabacke i trädgården och barnen ägnade några timmar åt pulka- och madrassåkning. Jag hann ta en skön ensampromenad med hundarna innan det var dags att gå igång med julmatfixet. 

Till följd av Coronaläget så firade vi jul här hemma enbart familjen för första gången. Jag och Anders bestämde för några dagar sedan att välja ut några julbordsfavoriter och lägga lite extra krut på dom. Dvs köra kvalitet istället för kvantitet. Men då vi båda hade lite olika tankar om vad som är godast på julbordet så blev det lite olika sorters mat i alla fall. 

Jag testade för första gången att göra egen rödbetssallad av kokta rödbetor, äpplen, rödlök, kryddor och röra (mumsigt och enkelt). Jag testade även att göra egna "Ernstköttbullar" som blev goda och en jättesmarrig gräddstuvad grönkål. 

Anders önskade sig extra gott tunnbröd, getost, lite olika sillar och goda korvar. Vi slog till på en rökt renkorv och en rökt älgkorv. Ägghalvor och räkor tycker vi båda om så det blev ägghalvor som täcktes av skalade räkor - så många som fick plats. 

Prinskorven är ett givet kort för oss alla, speciellt för barnen. 

Efter en riktigt god julaftonsmiddag så dukade vi undan och barnen fick lite skärmtid. Plötsligt syntes en lykta komma upp på gården. Vi ropade på barnen som glatt kom springande. Efter en stund kunde vi genom mörkret och snön som föll urskilja att det var Tomten! som kom med en säck klappar! Barnen hälsade honom välkommen, dom var så glada och absolut inte rädda eller blyga. Efter besöket föll det sig naturligt att fortsätta med julklappsöppning. 

På kvällen ringde vi ett videosamtal till mormor och morfar, Johanna och Anderas och önskade God Jul. 

För barnen avslutades kvällen med godisfika och lek med julklapparna. För mig och Anders avslutades kvällen med att äta tunnbrödmackor med köttbullar och rödbetssallad samt julskinka och mumsig senap med tända ljus vid köksbordet efter att barnen somnat. 

Vi hade inte detaljplanerat dagen förutom att Tomten väntades vid 17 tiden. I övrigt tog vi dagen som den kom. Det innebar bla att vi inte såg några av de traditionella julprogrammen. Kalle sändes ju nämligen när vi höll på att avsluta pulkaåkningen och mata småfåglarna med julfrön. 

Hästarna fick ett varsitt stort svenskt äpple. Hundarna fick ha röda sidenband dagen till ära. De fick även äta julmatsrester till kvällsmaten och under granen låg två märgben inslagna. 

Jag, Anders och barnen enades på kvällen om att denna julafton blev riktigt riktigt bra i vår lilla bubbla. Trots rådande Coronapandemi. 

Vår finaste gran någonsin. Inhandlad utanför Ica Maxi. 
Fullproppad med mestadels gammalt julgranspynt. 
Jag köpte bla en påse garntomtar på Tradera i år. 

Paketöppning i vår säng på julaftonens morgon. 

Juläpplen till mina fina hästar. 









Julmiddagen åt vi på verandan. 


En gammal julpumla samt annat fint 
gammalt pynt kom i ett paket från min 
vän Erica några dagar innan julafton. 







Tage fick en gitarr av Tomten. 

En kristyrängel från min Farmor Asta och Farfar Malte.
Undrar hur gammal den är egentligen!





Av barnens faster Inger och Farbror Anders 
fick vi en vacker Julkrubba i lysande snöglob. 

Tage öppnar sin nya snöbräda från farmor och farfar. 


Dagnys nya snowracer från farmor och farfar. 

Tage leker med sina nya Traderabilar:
Bärgarn och Blixten Mc Queen. 

Dagny leker med sina ny(gamla) återbrukade 
My little ponys från Moster Johanna. 
En kär gammal leksak från 80-talet. 

Anders vattnar granen.
Tage vill vara med och hjälpa till förstås. 

Dagny vill inte ha julgardin i år. Men jultåget och julgranen gick bra. 

Videosamtal med mormor, morfar, Johanna och Andreas. 

Tage fick en lysande julstad fram Mormor och Morfar
 med ett åkande tåg och en flygande jultomte julklapp. 
Det är så svårt att inte röra... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar