söndag 11 december 2016

Hullbedömning

För att bedöma en hästs hull finns ett beprövat och anpassat system, När vi sensat var på Gneistikurs så fick vi detta Hennekes system presenterat för oss och vi fick träna i att hullbedömma flera hästar på plats både genom att se och känna och klämma.

Hennekes system är uppdelat i 6 olika delar. Nämligen hals/mankam, området vid manken, revbenen svansroten, länden och området vid bogarna. Varje ställe poängsätts med ett body condition score utifrån en definierad skala mellan 1 och 9 där 1 är mycket utmärglad och 9 mycket fet. När hästen fått alla sina poäng (även halvtal kan användas) så räknas de ihop och delas på 6. Idealpoängen för en vuxen ridhäst är siffran 5 i hullbedömningen.

Min kompis Petra kom med förslaget att vi som bor här i närheten av varandra och som gick kursen för en tid sedan kunde träffas och göra hullbedömningar på varandras hästar.

I veckan träffades vi 4 kamrater och for runt i varandras stall där vi kände och klämde på varandras hästar.

Hennekes system är faktiskt riktigt bra och både Oddur och Kaisa låg bra till på skalan just nu. Oddur hade exempelvis ganska hög poäng på någon kroppsdel, men lågt på annat och sammantaget blev det ett bra resultat. Det gladde mig.

Hullbedömningssystemet ger en mer nyanserad bild än att bara stirra sig blind på revbenen. Vi fick en trevlig kväll tillsammans som avslutades med lite glögg och pepparkakor här hemma hos oss.

Snjáll från Råken tillsammans med sin ägare Helené. 


Kiljan från Valne gård. 

Kiljan står tålmodigt stilla när vi alla klämmer på honom. 

Vakur från Lia gård och Anja. 

Skeggja. 

Spurning frá Laugabóli och Petra.

Oddur blir hullbedömd. 

Kaisa och Helené


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar