Idag har det bakats Rullrån (Krumkaka på norska) här i Nord-Tröndelag. En kakvariant som jag själv blev bekant med först sedan jag flyttat till Jämtland.
Smeten görs ägg, mjöl, smör och socker. Sedan påminner proceduren om våffeltillverkning fast med ett annat typ av järn.
Innan kakan hinner svalna och stelna så formas "brödet" till en strut kring detta lilla redskap.
Det går även att forma de som små skålar över exempelvis ett upp och nedvänt glas.
I frysen fanns en påse hjortron (Mylta på jämtska, Multebär på norska). Lyx!
Till Rullrånen åt vi hjortrongrädde.
och drack Te.
MUMS!
Åh så gott! Jag skulle iofs kunna tänka mig lite mindre grädde och mer hjortronsylt (hjortronsylt är absolut det allra bästa jag vet!). Inget dåligt söndagsfika :)
SvaraRaderaMeen vad gott det ser ut! Vill oså ha! :-)
SvaraRaderamossfolk: Hjortron är något som jag lärt mig uppskatta mer och mer. Nu tycker jag det är en riktig delikatess, men de verkar ganska sega att plocka. Surmyr, mygg, långdraget att få till några volymer (viktig aspekt enligt mig)... :)
SvaraRaderastjärntrollet: Mylta är så gott! :D
Åh så gott det där såg ut! :-)
SvaraRaderaBra tips!
Sedan vill jag tacka för de fina orden i min gästbok.
Mvh Susanne
Susanne:
SvaraRaderaDenna fika satt fint :) Kul att du kikade in! :)