Jag tycker så himla mycket om Lucia!
När min mamma pluggade i London på 70-talet så lussade hon tillsammans med några andra svenskar för sina kurskamrater. En av dem var Muriel från Dublin. Henne lärde jag själv känna flera år senare när jag åkte och bodde hos henne i Tipperary.
Detta Luciafirande i London gjorde iallafall ett stort intryck på Muriel och säkert de andra studenterna med. Det har varit tydligt när Muriel berättat för mig om denna vackra och exotiska händelse hon hade fått vara med om några årtionden tidigare.
När jag var liten brukade mamma se till att jag och mina syskon alltid hade luciakläder, till dagis och skola. Fanns det ett luciatåg att vara med i och sjunga så var jag alltid med. Oftast som Tärna.
Mamma brukade också ta med oss barn till Kista så vi fick lussa för mormor Greta och morfar Gösta. De blev alltid så glada när vi kom skridande på loftgången med batteriljus och sång. Sen bjöd de alltid på fika. Der var så himla mysigt minns jag.
Barnen har haft luciafirande på förskolan men i skolan är det nog bara 6:orna som går luciatåg har jag för mig.
Somliga år har vi haft luciatåg på föreningshuset men inte i fjol.
Redan när vi började planera för Halloweendiscot så kände jag att i år vill jag göra ett luciafirande i Norderåsen. På själva luciadagen jobbar jag och även på söndagen så jag kollade med Amanda om föreningshuset var ledigt på lördagen. Det var ledigt så jag bokade Nordanborg den 14 december och pratade med styrelsen om det var okej med dom att göra ett luciafirande för föreningen. De sa ja.
Min kompis Anna, som också älskar jul och det som hör julen till tyckte idén var jättetrevlig, så vi bestämde att hjälpas åt med ett Luciafirande när halloweenarrangemangen avklarats.
Att barnen ska träna inför ett luciatåg är supermysigt men tar mer tid i anspråk och att några ska fixa allt fika är en belastning för dessa personer. Vi ville göra ett trevligt luciamingel i all enkelhet.
Det som kokades ner var då att ordna ett luciamingelknytis med allsång. 14 till 16 är en bra tid tycker vi. Efter lunch men innan middag.
Alla som kommer tar med ett bidrag till luciafikat. På så vis får alla som vill vara med bidra till helheten och man hjälps åt. Kan eller vill man inte baka kanske någon köper pepparkakor, en annan färskost att bre på pepparkakorna, en tredje tar med skumtomtar osv.
Om det är få som kommer så fikar man det som dessa personer tar med. Är man fler så blir det mer bidrag. En bra ekvation, utan stress för "kommer det att räcka?" eller "har vi gjort för mycket om det inte kommer så många?".
Om man tar med sig en kaka, ska man inte betala för fika. Men föreningen behöver ju intäkter. Så fikat är "gratis" mot att man bidrar med något. Däremot är glögg, kaffe, te, saft mm något man köper till ett rimligt pris, och där går alla intäkter oavkortat till föreningen Nordanborg.
Ett luciafirande utan sång kändes inte helt rätt, så istället för att träna för ett luciatåg så bestämde vi att ha lite allsång för dom som tycker om att sjunga, med några kända luciasånger. Papper med texter kommer att finnas för dom som vill.
Och såklart är alla som vill, välkomna att klä upp sig i luciakläder, stora som små.
Det här känns både roligt och trevligt tycker vi.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar