Sidor

måndag 18 maj 2009

Mullrande besök och Långpromenad

J och L lillaklumpen.blogspot.com tog en tur till oss idag. L håller på att ta mc kort och hon är sååååå duktig! Hon frågade om jag ville provköra hennes motorcykel. Jag tackade nej, och insåg senare på kvällen vilket tillit till min balans och simultanförmåga hon måste ha haft! ;-)

Det är roligt när de kikar förbi. Det var också välldans roligt att få åka med en sväng bakom J! :-)



Efter besöket var det lite relaxing, middagsätande, och sedan begav vi oss tillsammans med hundarna ut på en långpromanad. Silver är väldigt intresserad av byns mindre fyfota vänner och fick därför ha sele och långlina idag.
Detta var en märklig björk (heter Bjorsk på jamtska...)





















2 kommentarer:

  1. Nä, jag skulle inte heller våga åka hoj själv, huvva! Jag inbillar mig att det skulle räcka med att jag nös så skulle jag köra åt sjottaheiti.

    Vilken lustig björk! Det kom mig att tänka på att man enligt folktron kunde bota sjuka genom att dra dom genom sådana där naturliga hålrum.

    Jag klistar in från wikipedia:

    "Smöjning och jorddragning [redigera]
    Jorddragning eller smöjning är en mycket gammal metod inom folkmedicinen som innebär att den sjuke (oftast ett barn) dras genom ett trångt hål i någon form, t.ex. under en trädrot eller ett hål i jorden.[6] Jorddragning var en relativt vanlig behandlingsform, särskilt för barn som drabbats av rakit[7]. Hålet den sjuke drogs igenom varierade: det kunde vara ett fönster, en garnhärva med nio trådar, eller ett par uppställda lokor, men det vanligaste tillvägagångssättet var att dra den sjuke genom en naturligt uppkommen klyka i ett träd, i ett s.k. vårdbundet träd. Jorddragningen var förknippad med en mängd förhållningsregler, till exempel att den skulle utföras under absolut tystnad en torsdagskväll när månen var i nedan, eller att en slant eller det sjuka barnets lintyg skulle kvarlämnas i trädet. En tolkning av tankegångarna bakom jorddragningen är att barnet ska få ta del av trädets (eller motsvarande föremåls) livskraft och därigenom pånyttfödas. De träd som användes för jorddragning var ofta förknippade med olika typer av tabun och antogs kunna överföra sjukdomen på den som bröt tabut, vilket gör att metoden påminner om bortsättning.
    "

    SvaraRadera
  2. Christina; Tack för spännande läsning! Mycket intressant!

    SvaraRadera