Sidor

onsdag 30 mars 2016

En högdräktig i familjen

I övermorgon (den 1 April) är det beräknat att min och Anders bebis skall göra sin worldarrival, men det är ju inte ovanligt att förstföderskor går över tiden. 

Det känns fortfarande väldigt overkligt att det skall komma in en liiiiten människa i vårat liv som kommer att kalla oss mamma och pappa, trots att vi har kunnat leka med tanken sedan den 1 Juli. Eller rättare sagt ett tag efter den 1 Juli.

Jag har sedan en tid börjat känns mig ganska stor och begränsad. Jag orkar absolut inte lika mycket. Behöver vila oftare, har sämre rörelseförmåga och kondis. Jag har inte ridit på några månader och då känns det så fantastiskt att min toppenmedryttare Maja och min kompis Monica har motionerat Oddur nu när jag inte har kunnat! 

Gårdagen startade med extra energi. Hovslagaren kom och gjorde Oddur och Kaisas hovar. När han var klar bar jag in träns, sadelgjordar och annat som jag tvättade med sadeltvål och smorde in. 
Sedan blev det en vilopause innan vi började med middagen och därefter fix i stallet. Anders skulle avsluta kvällen med en promenad med hundarna. Jag kände mig pigg och ville följa med. När jag kom bort till våra vänner med mjölkgård blev det dock game over. Det var bara att vända och vaggande vandra byvägen hem i snigelfart, för att sedan dra täcket över sig. 

Men med tanke på att jag i sommar och under hösten har klängt runt på stegar och byggställningar, målar ett helt stall, renoverat och målat fönster mm mm. Varit iväg på två ridkurser, hundkurser, ridit långt in i graviditeten, åkt på hästletarroadtrip i Lappland  med en väninna i gravidmånad 7, fortfarande klättrar upp och ner i vår stegtrappa till övervåningen så får man nog tro att jag haft en förhållandevis problemfri graviditet, trots trötthet, halsbränna, sömnproblem och foglossning... 

Nu känns det dock som att det lilla livet gärna får komma! En människa som kommer att bestå av en sammansmältning av vår dna. Till hälften av mig och till hälften av Anders. Dessa tankar kan man ju spinna vidare på och det känns också häftigt att barnet är ett resultat av våra förfäder, och att deras arvsmassa lever vidare. Barnet kommer ju även bestå av fyra fjärdedelar av våra föräldrar och åttondelar av våra far- och morföräldrar från vitt skilda delar av Sverige. 

En åttondel av...

Min morfar Gösta f. 1910. Glasmästare född i Alunda - Uppland.
Min mormor Margareta f. 1921. Ramaffärsinnehavare född i Österbymo - Östergötland.
Min farfar Malte f. 1913. Campinginnehavare och skolvaktmästare född i  Ingelsträde - Skåne.
Min farmor Asta f. 1915. Campinginnehavare och städerska född i Höganäs - Skåne.
Anders morfar John f. 1902. Åkare och jordbrukare född i Älvsbyn - Norrbotten. 
Anders mormor Frida f. 1910. Butiksinnehavare och jordbrukare född i Tjappsåive - Lappland.
Anders farfar Olov f. 1897.  Frisör och mångsysslare född i Boda - Jämtland. 
Anders farmor Elin f. 1905. Jordbrukare och servitris född i Viskan - Medelpad.



onsdag 23 mars 2016

Vinterns återkomst

En fin vårvinter hejdades abrupt av flera dagars töväder när mycket snö smälte bort. Nu har dock vintern återvänt. Det har snöat i jag-vet-inte-hur-många-dagar... 

Det var fint att snön kom tillbaka nu lagom till påsken då så många vill njuta av skidåkning och snöskoteråkning.  

Djuren verkar inte bry sig nämnvärt. Anders är förste skottare här hemma, men han verkar inte heller bry sig nämnvärt... 

Oddur

Anders i Majoren. 

Winston och Norma.

Kaisa.

Kaisa är mycket nyfiken på hundarna. 

Föreningsliv - Kursutskott

Vi som sitter med i Jämtlands Islandshästförening Gneistis kursutskott träffades nyligen och planerade och organiserade en del inför årets kurser genom föreningen. 

Vårat mål är att ordna en rad kurser av olika karaktär som skall vända sig till olika typer av medlemmar som kan ha olika intresseinriktningar inom hästeriet. Samt både till rutinerade ryttare och nybörjare. 

Vi har spånat fram ca 6 olika kurser och det känns som att jag själv vill testa på alltihop! Men man kan inte göra allt (ekonomiskt prioritera allt), men detta tror jag kommer att bli ett roligt kursår för medlemmarna!! Vi kommer att organisera så olika typer av kurser så det borde finnas något för de flesta. 

Föreningslivet går vidare... : D 


Middag med bilburna vänner

I helgen hade vi glädjen att återse ett drygt 10-tal bilburna vänner när vi var ut tillsammans och åt god middag. En mycket trevlig middag avslutades med dessa Räggers på puben Jane Doe inne i Östersund. 

Det blir längre mellan gångerna man ses sedan vi flyttade från vår 2:a på Frösön. Vi har som dragit på oss en del annat som upptar tiden. Men lika trevligt är det när tillfälle ges (och tas). 






söndag 20 mars 2016

Vårtrimmad hund

Det var hög tid för Norma att få lite päls avskalad. Till hennes stora förtret... I veckan gjorde jag slag i saken och plockade fram en sportig Schnauzer ur en ganska välpälsad hund. 

Jag utställningstrimmar henne inte, Jag skalar av mer päls än vad som annars är brukligt samt använder kanske lite andra tekniker än vad som sig bör. Men hon får en Schnauzerkostym utan minsta tvekan och hon har en sträv och mycket svart päls. Så helt galet kan jag inte ha trimmat henne under dessa 8,5 åren. 

Dessutom känns det extra bra att tänka på hur mycket pengar vi sparat in under dessa år genom att jag har trimmat både Norma och tidigare Silver själv samt klipper Anders... $ $ $  Pengar som vi har kunnat använda på andra saker. Ett nytt kök tillexempel. : D


tisdag 15 mars 2016

Maskinhallen

Efter att en stor del av våren, sommaren och hösten ägnades åt stall, fönster, dörr och portfix var det lite som att luften gick ur oss under vintern. Nu har dock energin börjat komma tillbaka i takt med solen, ljuset och takdroppet.

Anders ägnar tid åt att fortsätta på sitt maskinhallsbygge. Både han och jag gläds år framstegen på vår lilla gård. Han sätter upp reglar, isolerar, gör luftspalt i det blivande taket och idag har han byggt på hörnen inne i maskinhallen. 

Vi köpte ett eftersatt inferno och nu skapar vi vårt drömboende! 



måndag 14 mars 2016

Härlig hundpromenad

Mina och Petras hundar fungerar så bra tillsammans. Speciellt vår kh Collie Winston och Petras bluemerle Aussi Abby har så fantastiskt roligt tillsammans!! De rejsar och jagar varandra kors och tvärs i 180 km/timmen. 

Norma har med åren blivit mindre lekfull och lite mer vrång. Hon kan bli irriterad på de andra hundarna när de busar och busmorrar för mycket, men de andra hundarna accepterar hennes surtantsfasoner och då går bra att ha dessa 4:a finingar tillsammans.  

Jag passade på att ta några bilder på skönheterna på vår senaste solskenspromenad. 

Winston kh Collie, Abby Aussi, Ronja Aussi och Norma Schnauzer. 

Med tanke på hur roligt alla dessa 4 hundar tycker det är att tokspringa mellan mig och Petra, 
samt att de är ganska okänsliga för yttre störningar, 
borde vi kunna ha 4 grymma rapporthundar i Team Emma-Petra! 


Melodikryss Live på Nordanborg

Häggenås kyrkokör bjöd in till ett melodikryss i Norderåsens föreningshus Nordanborg. Detta till följd av att de samlar pengar för att åka på en körresa till England. 

Kören sjöng 60-tals sånger och publiken fick fylla i svar på frågor med anknytning till sångerna i ett melodikryss. Till detta serverades kaffe och fika. 

Jag och Anders besökte denna trevliga tillställning tillsammans med våra vänner. Vi är ju mer intresserade av dåtid en nutid och trots att vi är födda på 80-talet hade nog Anders fler rätt i detta kryss än många av de i publiken som levde under denna tid. Men endast tre fel räckte tyvärr inte till något pris. 

Hade det däremot varit ett nutida melodikryss hade resultatet med största sannolikhet blivit uruselt! 



Häggenås kyrkokör sjunger 60-tals sånger. 

Sportlovshäng i Haga

I veckan har våra goda vänner A och B ordnat med sportlovstrevligheter. Det hade ställt till med grillunch, skoteråkning, pimpling, skidåkning, lyxvarmchoklad mm mm. 

Vi fick denna soliga dag träffa både gamla bekanta och nya trevliga människor. 

Som vanligt i Haga hade vi en fantastiskt trevlig dag! Massa skratt, värme, generositet och en eloge till A och B som har MVG i att ordna trevligheter för sina barn och vänner! 


Jag njuter av Lyxvarmchokladen ala A&B med både grädde, marshmallows och chokladsås!  




Restaurangbesök

En lördag for jag in tillsammans med ett gäng härliga kvinnor för att äta middag tillsammans. Det hela började med ett gemensamt hundintresse och har mynnat ut i en djupare vänskap. 

Vi hade bokat bord på restaurangen Lilla Siam inne i Östersund. God mat serverades som alla var nöjda med. Självklart rörde sig samtalen till största delen om HUNDAR! : D 

En mycket gemytlig kväll som jag hoppas att vi snart gör om! 


Snöskoterutflykt

En morgon när jag var upp och släppte ut hästarna hade det ramlat in ett sms i mobilen från min vän Petra. "Hej. Vad tror ni om en skoterutflykt idag?"

Ja vilken bra idé! Vi packade med lite matsäck och sedan kom Petra och Patric förbi med två skotrar och hämtade oss. Vi åkte en jättemysig led från Norderåsen ner till vindskyddet på andra sidan sjön. 

Putte tände upp en eld och sedan mumsade vi varma mackor och grillade korv. Kaffe, varm choklad och trevliga samtal avslutades med lite skoterkörning innan vi packade ihop oss för hemfärd. 

Så spontant, så enkelt, så generöst och så trevligt!!! 

Jag och Petra. 



Anders blev själv lite skotersugen efter turen. 

Petra och Putte. 

Jag körde en sväng på sjön. 


fredag 4 mars 2016

Föreläsning om hästars temperaturreglering

I tisdags hade Wången en gästföreläsare som kom och höll ett föredrag om hästars temperaturreglering. 

Jag trodde att föreläsningen skulle handla en del om att många rakar sina hästar i onödan då deras egen päls är så bra på att själv sköta temperaturregleringen. Samt att många hästägare täckar sina hästar alldeles för mycket i onödan. Och att täcken snarare kan stjälpa än hjälpa. 

Det var intressant och kvinnan var ju verkligen expert på sitt område. Jag upplevde att föreläsningen förespråkade mer rakning och täckesanvändning på hästar än vad jag hade förväntat mig. Ytterligare ett sätt som togs upp för att hjälpa hästar att hålla värmebalansen vid lägre temperaturer är att ge dem mer mat. 

Hon hade gjort många vetenskapliga studier på bla travhästar, ridhästar, Ardenrar, Shettisar, men inga på islandshästar. 

Mina egna funderingar är att kanske islandshästar har en längre och tjockare päls än många andra raser? Jag rakar inte hästarna och ibland när jag tar in dom på kvällarna kan de vara täckta med snö. Jag borstar av dem snön på ryggen och under snön är pälsen alldeles torr och varm.  

Ibland ligger de ner i snön och solar i vårvintersolen. När de reser sig är de fortfarande varma och torra i pälsen. Somliga kvällar när det har varit blött busväder kan de se ut som att de är genomvåta, men när man lyfter på pälsen så är de torra och varma inuti och mot huden. 

Hästar som behöver få upp värmen börjar skaka / huttra. På tre år har jag bara sett detta fenomen en enda gång. Det var en mycket kall period på sommaren. Det hade dessutom regnat länge och hästarna hade då endast sommarpäls och gick då ute dygnet runt. Jag tänkte att de skulle få spendera natten i boxen så de fick torka upp. När jag tog in dom på kvällen så huttrade min väninnas häst men inte Oddur. Detta är enda gången. Jag har aldrig sett dem skaka vid något annat tillfälle.  

Vidare började jag fundera kring hundrasers olika pälsar. Två Pyrenéerhundar som jag gick ut med när jag var yngre älskade att ligga ute i snön och sova vintertid. De nästan våndades inne i lägenheten. Samtidigt verkar ju många av de korthåriga raserna från bla Mellaneuropa, så som Pointrar, Boxrar vara mycket mer frusna av sig, av logiska skäl med tanke på pälsarna. 

Jag upplever att vår Kh Collie Winston (skotsk ras) tål kylan mycket bättre än vår Schnauzer Norma (tysk ras). Båda tål kyla bra, men Collien verkar vara helt oberörd. De två gråhundarna som jag bodde med i Norge gick knappt att duscha. Vatten rann bara utanpå deras enorma pälsar. 

Islandshästarna har levt isolerade på Island sedan vikingatiden. Evolutionen borde väl ha rustat dem för den karga, blåsiga, snöiga fjällklimatet som råder där? Likväl som hundraserna har fått olika pälsar. Det skulle vara så intressant att få veta om det förhåller sig så om någon forskade på just islandshästars temperaturreglering för att se om de visade sig att de evidensbaserat är bättre rustade eller inte än andra hästraser. 

Många islandshästar, liksom Oddur är lättfödda och har lätt för att bli överviktiga. Jag har tolkat det som att de genom årtusenden har anpassat sig efter den lite "snålare" födan på Island. Jag ger som sagt lite mer mat vid sträng kyla, men måste vara försiktig med Oddur. Hon som höll i föreläsningen berättade faktiskt att det hade framkommit att just islandshästar hade en effektivare matsmältning än andra raser. Detta kanske också bidrar till att de skapar mer energi/värme ur en mindre mängd mat? Samt tillgodogör sig mer näring? 

Hon berättade också att hennes forskning hade visat att täcka hästar i flera lager (många täcken ovanpå varandra) inte visat sig ha någon större effekt. Likaså ridtäcken / ländtäcken hade heller ingen större inverkan på hästar i arbete.  

Hon avslutade även med att det är väldigt viktigt att lära känna sin egen häst och vad just den individen mår bäst av i frågan kring täckens vara eller inte vara, stalltemperaturer, samt matgivor mm. 

När vi diskuterade saken efteråt var det någon som var kritisk till resultaten och att, "man har väl eget sunt förnuft", men jag har svårt att avfärda forskning. Det som ansågs vara sunt förnuft inom sjukvård och husdjurshållning för 40 år sedan är långt ifrån vad som anses vara det idag. Om ytterligare 40 år har det vi idag anser vara "sunt förnuft" reviderats otaliga gånger... 


Vårt fina islandssto Kaisa med på sina ställen 1 dm långa vinterpäls 
får vara fotoflicka för detta inlägg,