tisdag 30 november 2010

Heavenly massage...

Idag utnyttjades mitt presentkort på 1 timmes massage hos Jemtknådarna.
Jag fick det av Anders för en tid sedan, (värsta bästa presenten).

Dääm va skönt det var!!! Det var i en lugn lokal med mycket levande ljus, doftoljor, och harmonisk musik. Väldigt proffesionella och kunniga massörer.

Jag fick en hel massa muskelspänningar upplösta och känner mig så skön i kroppen nu.

Mer massage åt Emma framöver!

En hemliget är att jag faktiskt själv gått en massagekurs. Det gjorde jag av en enda enledning, nämligen att jag själv skulle få massa massage under kursens gång. Den delen av kursen som gick ut på att lära oss grepp för att massera andra var så tråkig.

lördag 27 november 2010

Världens mest fantastiska fotografier.

Jag har funnit världens vackraste och coolaste hund- och hästfotografier.

Jag fick tipset av Christina Alvner på hennes blogg http://stribergsstation.blogspot.com

För alla er som gillar hund- och eller hästfotografier, eller vackra foton över huvudtaget MÅSTE gå in och spana på denna Tim Flach's hemsida!!! : http://www.timflach.com och låt er bli breath takin carried away för en stund...

fredag 26 november 2010

Jämtlands skattkammare!

Två dagar denna vacka har jag och klassen besökt Jämtlands skattkammare. Nämligen Länsarkivet! http://www.riksarkivet.se/ostersund

I måndags fick vi information om den fantastiska dokumentskatt som finns att tillgå för allmänheten och därefter fick i söka efter det vi ville ha reda på.

Idag hade personalen tagi fram dokument ur arkivet. Det var bland annat kartor, köpekontrakt (en klasskamrat bor på en gård där en gubbe, dvs tidigare ägaren, ingick i köpet för ex antal år sedan...)Det stod inskrivet i detalj hur många sockar, lovikavantar, yllesockar mm denne gubbe skulle ha varje år.

En annan klasskompis fann ett helt spännande Gårdsarkiv från 1800, och böjan av 1900-talet med almenackor sigill och massor av andra exklusiva skatter!

Till mig hade personalen plockat fram "Lit och Rödöns tingslag" från 1930-talet. I denn fann jag följande:

Lagfarstbevis § 53
Gungård nr 2 i Häggenås

Med begäran om lagfart lät Egnahemsnämnden i länet ingiva ett så lydande: "Köpebrev ec..... Bil. § 53."

Från lagfartsboken inhämtades, att Jämtl. läns hushållningssällskap den 16 augusti 1933, § 229, rum 60, erhålit lagfart å försålde fghten. Medlst vederbörligt protokollsuppdrag styrktes, att Egnahemsnämnden uppdragit åt sin ordförande P. S. Hedlund och sin sekreterare C. P. Bragée att försälja här ifrågavarande fght för en köpeskilling av lägst 2000:- kr.

Lagfartsbevis § 54. 1937 den 10 februari.

Härefter meddelades lagfart för Olof Sundberg å 3/320 mtl Gungård 2;23 i Häggenås sn, vilken fght han enl. köpebrev den 25 januari 1937 för 2000:- kronor köpt av Jämtl. läns hushållningssällskap.

Som om detta inte vore coolt nog, så fick jag även hjälp med att göra en ursprungskontroll på dels Anders Hudson-Rambler, och dels våran Fordson Majortraktor. Idag fick jag två gamla (de senaste) registreringsbevis på både Majoren och Ramblern.

Det ena, på Traktorn är från 1973. Det står att "den är den", Jordbrukstraktor á 1954, vilka som ägt den och var de bodde. Längst ned på sista pappret daterat 13.1.1973 finns en sorlig stämpel att läsa. Den lyder: "Avfört ur registret såsom nedskrotad"

På Ramblerns senaste regbevis, från 1960, då den blev avställd står att läsa att den gått som droska (taxi) i Sveg av en viss droskägare med telefonnr: 600! Vidare står det att Ramblern har "Mellanvägg, Taxameter, och Cykelställ". "Reservhjul finnes" men "Koppl.anordn Saknas".

Länsarkivet känns som ett ställe som definitivt kan få fler besök!

torsdag 25 november 2010

4 år

Det började med ett samtal med påföljande åktur i en Ford Taunus 66:a för 4 år sedan, och på den vägen är det... *glad*

onsdag 24 november 2010

Trekanten

Bild: Markus Karlsson

Det här är något av det mysigaste jag vet, Stadsbad!

Bilden föreställer några av mina vänner som badar på Liljeholmen (Trekanten).

Stockholm är fullt med små härliga badoaser här och var. Mälaren är ju förhållandevis ren och det är absolut en upplevelse att simma samtidigt som man spanar in höghus, eller varför inte stadhuset som man ser om man badar på Långholmen.

Bilden är fullkomligt underbar om ni frågar mig!

fredag 19 november 2010

Tunnbrödbakning - klassfestcombo

Istället för traditionell klassfest träffades vi och körde klassfest i Antons bakstuga igårkväll.

Funderade igår på hur många bröd som bakats i denna stuga under årens lopp, vilka kvinnorna i klutar och mjöliga förkläden var, och vad de talade om under bakningen...

På vänster sida ligger en liten björkkvast som på jämtska kallas Lima . Under några få dagar på sommaren lossnar barken mycket lätt på björkkvistarna och förr brukade männiksor skala av barken för att få en finare och renare kvast. Dessa kallas för vitliman.

Vi bakade mjukt jämtländskt tunnbröd.

och mycket glögg gick åt, en riktig glöggprovsmakning då vi alla hade med oss lite olika sorter.

några av alla de ämnen som bakades igår.

Eva kavlar brödet med en randig kavel för att få en större och tunnare kaka. På bilden skymtar också en brödnagg, dvs en taggig kavel som används i slutet av utkavlingen.

För att få upp brödet på fjälen så används en spjälk.



Här syns Liman lite bättre.

Av den överblivna pizzadegen (som vi gjorde några hejdlöst goda vedugnsbakade pizzor av, blev det några pitabröd.

Här skjutsar jag in ett tunnbröd med hjälp av fjälen.



En angenäm och traditionsbunden afton.

onsdag 17 november 2010

Sommarminnen av S. Bondesson

Ute är det verkligen vinter. Snö, 10 grader kallt och snökristaller på allt. Det är både vackert och mysigt, men idag drabbades jag faktiskt av sommarlängtan. Jag gick in på min svågers Samuels blogg http://www.samsfoto.blogspot.com och fick syn på dessa härliga sommarbilder från i juli.

Gröngräs, flippflopptofflor, en ytterdörr på vid gavel, solglasögon, tagetes och flugsurr... Det är något att längta efter ibland... :)























Alla bilder ovan: Samuel Bondesson http://www.samsfoto.blogspot.com

måndag 15 november 2010

Rock at sea kryssning

Tidigt tidigt i lördags morse åkte vi och plockade upp först Maria, och sedan Alf och Anna. Efter många timmar i bilen kom vi så fram till Stadsgårdskajen vid Slussen.

På terminalen mötte vi upp vår vän Hjalmar som anlänt till Stockholm kvällen innan.

Inne på siljalineterminalens vänthall hade festen redan börjat!

Rock at sea är en temakryssning och denna helg var det 50- och 60 tals musik, och hela båten var knökfull med ca 2500 raggare från hela Sverige. We like!

Klockan blev ombordstigning och hyttletande. Därefter blev det musik, dans, prat, festande och vi hade så förbenat kul helt enkelt. Roligt var också att jag mötte lite folk från här och där som jag typ inte träffat sedan jag flyttade till Jämtland för snart 5 år sedan.

Att det blir fler rock at sea kryssningar i framtiden är inte osannorlikt... :-D



















onsdag 10 november 2010

Radio Nord

Igår lyssnade jag på ett spännande program om Radio Nord på den jämtländska radiostationen Radio Krokom.

Radio Nord var en piratradiostation som sände bl.a populärmusik under början på 60-talet från en båt utanför svenskt vatten.

Sveriges radio var inte glada åt den nya konkurrensen, och dåtidens politiker stiftade en lag som gjorde att Radio nord fick avsluta sin station trots dess stora popularitet bland svenska folket.

Hur som, något jag reagerade på var, att tydligen hade någon motståndare till Radio Nord uttryckt sig på så vis att "Hela den svenska demokratin var hotad".

GALET! Eller hur!

Om ni blev nyfikna och vill läsa mer om Radio Nord kan ni bl.a göra det här:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Radio_Nord

Snus och benknotor

Ute råder snöyr, med betoning på yr. I järnspisen råder värmande brasa.


I kylen råder snusvälstånd. Satt här hemma snussugen och överraskades av att sambon kom hem med en hel stock! :-D Lycka för den snussugne!

Under köksboder råder knotknaster...


Silver gillade sin knota så pass mycket att hon efter en stund även la beslag på Normas knota...

Nu hörs knotmorr... :)

förgrund- bakgrund

Kenzo och Norma;



tisdag 9 november 2010

Kenzo, Norma, Silver och Mattarna.

Härlig hundpromenad i det frostnupna vinterlandskapet med A och Kenzo från den gemensamma hundgruppen.