fredag 11 september 2009

Grisar och Getmjölkning

Har haft praktik i Trättgärde idag.
Jag gillar suggor, både i bilform, levande form och i stekpannan!
Ett stycket SJUUUUKT gullig kulting! Jag blev galet knäsvag av deras bedårande gullighet!
En kulting i smitartagen...
En förrymd kulting...

En upphittad kulting <3
Dessa tre småttingar föddes idag! Suggan låg och njöt och utstötte "jag njuter-ljud"
Efter grisarna blev det dags för kunskap om de ädla getterna och hur man mjölkar dessa.
Denna bild är tagen när de just sprungit in i stallet efter betet. De hoppar upp för att kunna äta havre som ligger serverad. Sen är det uppe på denna upphöjnad de sedan står så att man kan mjöka dem på ett smidigt sätt.
Ett stycke getspene

Efter ett tag fick jag kläm på hur man mjölkar dem. Man måste alltid provmjöla dem för hand ned i en skål för att se att mjölken ser bra ut.
När denna testmjölkning för hand är gjord sätter man på dessa koppar som har ett vacumsug. De suger fast i spenarna. När man ser att mjölken slutat rinna stryper man slangen och därmed trycket så att kopparna lossnar från spenarna.
Låt mig presentera Herr Getabock.
Getter är riktigt trevliga djur, god ost blir det ju också!

6 kommentarer:

  1. Det var gryymt "sagt" att du gillar suggor även i stekpannan ;-)

    SvaraRadera
  2. ÅÅÅ va kul att du hittat en så bra utbildning Emma! Jag vill komma och hälsa på och höra allt om den! Kram

    SvaraRadera
  3. Nina: I know, jag är så sjukt GRYYYM!!! ;-)Kram på reij!

    Sofie: Du är välkommen när du vill! Jag har fått blod nu, så du vet! :-)

    SvaraRadera
  4. Gud så roligt och intressant det ser ut!
    Så kul att du går på en sån här utbildning!

    Åh, kultingar - det är bland det sötaste som finns! De små öronen där ljuset lyser igenom ;)

    Och getter är verkligen sociala och trevliga. Färskosten på getmjölk är gudomlig i matlagning, om du inte visste det förut :)

    Kan vi inte byta jobb ett tag?

    SvaraRadera
  5. Christina: Utbildninge är hitills galet rolig och intressant! Allt från näringsinnehåll i foder, växtodling, kotrafik i kombination med mjölkrortar, kovälfärd, getmjölkning, slaktsvin mm mm mm!
    Fick gosa med en pytte liiiten gokullting idag! Men blir knäsvag!
    Håller med om att Getterna var så trevliga! Har aldrig ätit get, men tydligen skall rökt killing smaka bra... ?
    Byta jobb,,, Nja, jag säger pass... ;-)

    SvaraRadera
  6. Jag har heller aldrig ätit getkött, skulle gärna pröva.

    Utbildningen låter verkligen toppen! Förstår vad mycket du får lära dig!

    SvaraRadera